Джон Пембъртън

роден: 8 юли 1831 г. в Джорджия, САЩ

починал: 17 август 1888 г. в Джорджия, САЩ, на 57 г.

националност: САЩ

професия: фармацевт

научна дейност в област: Фармакология

известен с: напитка Кока-Кола

Джон Стит Пембъртън (на английски: John Stith Pemberton) е американски фармацевт, създател на Кока-Кола.

Биография

Семейство, ранни години и образование

Роден е на 8 юли 1831 г. в Джорджия, САЩ, в семейството на Джеймс Клифърд Пембъртън (роден 1803, Северна Каролина) и Марта Уоршъм Гент (родена около 1791, Вирджиния). Джеймс и Марта сключват брак на 20 юли 1828 г. в Крауфърд Каунти, Джорджия. Марта е дъщеря на Арчър Уоршъм и Нанси Кларк Смит. Семейство Пембъртън се местят в Рим, Джорджия, а Джон записва да учи в медицинско училище в град Мейкън, завършвайки го на 19 години.

Пембъртън отхвърля така наречената „heroic medicine“, популяризирана от Бенджамин Ръш, който лекува хора, посредством кръвопускане. Обучава се при Самюъл Томпсън – билкар, който лекувал чрез парни бани и отвара от растението лобелия. Пембъртън завършва и обществен колеж по фармация.

През 1853 г. сключва брак с Ан Елайза Клифърд Люис (на английски: Ann Eliza Clifford Lewis) и се премества да живее в град Кълъмбъс, Джорджия. През 1854 им се ражда син – Чарли Пембъртън.

Военна и професионална кариера

Пембъртън служи в армията на Конфедерацията, като по време на службата е ранен. Лекувайки раните си, Пембъртън, преживявайки силни болки, се пристрастява към болкоуспокояващите, конкретно към някои разновидности на морфина. След края на военната му кариера работи като аптекар в Кълъмбъс.

Построява лаборатория, в която произвежда и продава медицински и фотографски химикали, козметични продукти, включително и популярния парфюм, който Пембъртън нарича „Свеж южняшки букет“ (на английски: Sweet Southern Bouquet).

Семейството се премества в Атланта през 1870 г., като през март същата година регистрира патент №100439 за „Improved Medical Compound From Globe Flower“.

На 8 май 1886 г. Джон Пембъртън създава газирана напитка, която по-късно става популярна като Coca-Cola.

Пембъртън е член на първия фармацевтичен лицензионен съвет в щата, включващ и модерна лаборатория, в която за първи път в Джорджия се правят изследвания на химикали за обработване на почвата и посевните култури, става член на управата на медицинско училище. Подпомага управата на щата в преследването и залавянето на продавачите на „змийска маз“, които продават фалшиви химически субстанции на фермерите в щата.

Умира на 16 август 1888 г. в Джорджия на 57-годишна възраст.

Coca-Cola

Ко̀ка-ко̀ла (на английски: Coca-Cola) е популярна газирана безалкохолна напитка, предлагана по целия свят, една от най-известните и продавани търговски марки в света. Известна е още със съкратеното разговорно наименование ко̀ла.

Coca-Cola е създадена като лекарство, продавано без рецепта. С помощта на добре планирана рекламна стратегия, бизнесменът Ейза Григс Кандлер превръща напитката във водещ продукт на световния пазар за безалкохолни напитки през 20 век. Coca-Cola продължава да е на челно място и през 21 век.

В наши дни Coca-Cola се произвежда като концентриран сироп, който се доставя на множество франчайзингови фирми за бутилиране, разпространение и продажба.

източник: уикипедия