Джо Фрейзър

прякор: Smokin’ Joe’

роден: 12 януари 1944 г. в Бюфорт, Южна Каролина, САЩ

починал: 7 ноември 2011 г. във Филаделфия, Пенсилвания, САЩ, на 67 г.

националност: САЩ

професия: боксьор

категория: тежка

гард: класически

световен шампион: WBA 1970-1973

мачове: 37

победи: 32

победи с нокаут: 27

загуби: 4

равенства: 1

Джо Фрейзър (на английски: Joe Frazier) е американски професионален боксьор, световен шампион в тежка категория (1970-1973), олимпийски шампион от Летните олимпийски игри в Токио, 1964 г.

Фрейзър има боксов стил, който е изграден на базата на постоянният натиск срещу противника, притискане до въжетата и мощното пробиване. Най-известното оръжие на Фрейзър е неговото славно ляво кроше.

Кратка биография

Ранна професионална кариера

Джо Фрейзър е роден на 12 януари 1944 г., в малкото градче Бюфорт, щата Южна Каролина. Като младеж започва да тренира бокс, като с годините се превръща в един от най-добрите американски боксьори-аматьори в тежка категория.

Въпреки, че има отлични резултати, Фрейзър не успява да получи място в националния боксов тим на САЩ за Олимпийските игри в Токио 1964 г. Получава повиквателна да се присъедини към този тим, когато става ясно, че боксьорът Бъстър Матис е получил лошо нараняване на ръката и ще пропусне олимпиадата.

След като спечелва златен олимпийски медал в тежка категория, побеждавайки на финала германския боксьор Ханс Хубер, треньорът му Янк Дърам, заедно с група от местни бизнесмени, инвестират в развитието на кариерата му като професионалист, и започват пълно обучение и интензивни тренировки на бъдещия шампион. Дърам остава главен треньор и мениджър на Фрейзър до смъртта си през август 1973 г.

Фрейзър започва своята професионална кариера през 1965 г., побеждавайки в първия си мач Уди Гус с нокаут в първия рунд. През същата година Фрейзър спечелва още 3 мача, всички с нокаут, като никой от тях не продължава повече от 3 рунда.

През 1966 г. Дърам предлага договор на Еди Фъч – един от най-уважаваните треньори по бокс, който да стане треньор на изгряващата звезда. Малко по-късно Фрейзър е изпратен в Лос Анджелис, където да премине обучение, преди Фъч да реши, дали да се присъедини към екипа на Дърам като помощник-треньор. Със съдействието на Дърам, Фрейзър излиза в Лос Анджелис срещу Ал Джоунс, ветеранът-претендент Еди Мейхън, и Джордж „Скрапа“ Джонсън. Фрейзър нокаутира Джоунс и Мейхън, а срещу Джонсън спечелва с единодушно съдийско решение в 10 рундов мач.

Фъч е човекът, който дава идеята Фрейзър да бойкотира през 1967 г. турнир с елиминации, организиран от WBA за световната титла в тежка категория. Турнирът е трябвало да определи кой е най-достоен да притежава овакантената от Мохамед Али титла (титлата на Али му е отнета, след като отказва да се присъедини към Армията на САЩ по време на Войната във Виетнам). Фрейзър не участва в турнира, въпреки че е най-високо класираният претендент по това време.

Въпреки това, Фъч се оказва безценен за Фрейзър като помощник-треньор, като му помага да промени в стила си на ринга. Под неговото настойничество Фрейзър приема наложения му от него отбранителен стил „клатене и провиране“ (на английски език – bob-and-weave), правейки го по-трудна мишена за ударите на по-високите опоненти, а също така дава на Фрейзър повече мощ на собствените му юмруци.

източник: уикипедия