Ян ван дер Хейден

роден: 5 март 1637 г. в Горинкем, Холандия

починал: 28 март 1712 г. в Амстердам, Холандия, на 75 г.

националност: Нидерландия

професия: художник, изобретател

период: Нидерландски златен век

Ян ван дер Хейден (на нидерландски: Jan van der Heyden) е холандски художник, печатар и изобретател. Той е известен като автора на първия в света наръчник за огнеборци (Brandspuiten-boek) и е организирал първата в Европа доброволческа пожарна бригада през 1685. Освен това значително подобрява работния механизъм на ръчните пожарни коли и пожарникарския маркуч (заедно с брат си Николас). Ван дер Хейден създава също система за улично осветление на Амстердам, която се използва от 1669 до 1840 г.

Биография

За разлика от много от съвременниците си, Ян ван дер Хейден произхожда от заможно семейство и води сравнително охолен живот. Рисува предимно пейзажни картини съвместно с Адриан ван де Велде. След смъртта му през 1672, ван дер Хейден се насочва към архитектурните рисунки и чертането. Паралелно с работата си като чертожник, той подобрява редица изобретения, които са били новост за онова време, предимно в областта на пожарникарството. Занимавал се е също с механика и е създал първите улични лампи.

Ван дер Хейден е обиколил много европейски градове, сред които Хага, Гент, Брюксел, повечето от градовете по река Рейн. Нарисувал е много скици и картини, изобразяващи строежа на Кьолнската катедрала.

Платната му се характеризират с изключителна прецизност на образа и детайлите, наситеност на цветовете и много реалистично изобразяване на светлината, отраженията и сенките. Един от недостатъците на ван дер Хейден обаче е неспособността му да рисува хора, животни и кораби. Това е в контраст с уменията на Адриан ван де Велде, който е изобразявал голям брой живи същества в своите картини. Именно след неговата смърт ван дер Хейден започва да рисува по-малко цветни картини и повече рисунки и чертежи.

Ян ван дер Хейден умира на 75-годишна възраст в Амстердам, след като е водил спокоен живот. Имал е три деца – Ян, Самуел и Сара, които наследяват богатството му.

Музеи и галерии с картини на ван дер Хейден

Canal in Amsterdam
The Church at Veere
View of Oudezijds Voorburgwal with the Oude Kerk in Amsterdam

източник: уикипедия