Ян Оплетал.

роден: 1 януари 1915 г. в Лхота над Мораву (Lhota nad Moravou), Моравия, Чехия

починал: 11 ноември 1939 г. в Прага, Чехия, на 24 г.

националност: Чехия

професия: – (студент)

Ян Оплетал е студент на Медицинския факултет на Карловия университет в Прага, застрелян на митинг за Деня на независимостта на Чехословакия на 28 октомври 1939 г. Той е тежко ранен при тази антинацистка демонстрация срещу германската окупация на Чехословакия и умира две седмици по-късно. Разглежда се като символична фигура на чешката съпротива срещу нацизма.

Биография

Ян Оплетал произхожда от скромно семейство. Роден е в Лхота над Мораву, малко селце близо до Накло в Централна Моравия, на 1 януари 1915 г. Той е осмото дете в семейството на Анна и Щепан Оплетал. Родителите му официално декларират, че рождената му дата е 31 декември 1914 г., за да го изпратят на училище една година по-рано.

Оплетал посещава основното училище в Накло и след това прекарва една година в общинското училище в Štěpánov u Olomouce. Планира да премине обучение във фабриката за помпи на братя Зигмунд в Лутин, но през 1926 г. е приет в гимназията в Литовел, по препоръка на учителите му, които признават интелигентността и дисциплината му. Присъединява се към гимнастическото движение Сокол и се възползва и от техните образователни програми. Дипломира се през 1934 г. с отличие.

Тъй като иска да стане пилот, кандидатства в училището за летци на Простейов, но не е приет поради проблеми със зрението. Става офицер в училището за запасни офицери в Хранице на Мораве и завършва службата си в чехословашката армия в кавалерийски полк.

През зимния семестър на 1936-37 г. започва да учи медицина в Карловия университет в Прага.

На 28 октомври 1939 г., на годишнината от чехословашката независимост, Ян Оплетал и други студенти по медицина призовават за съпротива срещу германската окупация и раздават листовки. По време на протектората на Бохемия и Моравия чешкото население участва в стачки и демонстрации. През деня в Прага се събират все повече хора, които пеят националния химн, настояват за завръщането на Едвард Бенеш и скандират антигермански лозунги. Някои хвърлят камъни по магазини, собственост на немци. Тъй като чешката полиция, която симпатизира на демонстрантите, не се намесва, германски цивилни полицаи започват да стрелят по тълпата. Работникът Вацлав Седлачек е прострелян смъртоносно, а Ян Оплетал е сериозно ранен от изстрел в корема. Той умира от нараняванията си на 11 ноември 1939 г.

На 15 ноември 1939 г., положен в ковчега, е пренесен през Прага. Над 3000 студенти присъстват на мемориалното събитие в параклиса към Института по патология. След това стотици студенти тръгват след ковчега, а все повече местни хора се присъединяват импровизирано към похода. Ковчегът с Ян Оплетал е откаран на гарата, за да бъде транспортиран до родното му село в Моравия, където тълпата, вече хиляди хора, пее чешкия химн Kde domov můj. Погребалното шествие продължава към площад Карл, където влиза в конфронтация с чешката полиция. Студентите се оттеглят в сградата на Техническия университет. Разрешено им е да си тръгват само на малки групи под наблюдение, но по-късно отново се събират, за да образуват шествие с няколко хиляди участници, което се опитва да пробие до центъра на града. Това се превръща в поредната антинацистка демонстрация след тихия марш на 28 октомври. В резултат на това райхспротекторът Константин фон Нейрат, нацисткият представител, оглавяващ Протектората на Бохемия и Моравия, започва така наречената Sonderaktion Prag на 17 ноември 1939 г. Той затваря всички чешки университети и колежи, арестува 1850 студенти и нарежда екзекуцията на девет студентски лидери, включително Франтишек Скорковски. Над 1200 чешки студенти са интернирани в концентрационния лагер Заксенхаузен.

Останките на Оплетал са пренесени в родното му село Накло в Оломоуцка област. Убийството му и последвалото закриване на Пражкия университет довеждат до демонстрации на солидарност в Белградския университет на 18 ноември 1939 г.


Нежната революция

На 50-ата годишнина от Sonderaktion Prag, 16 и 17 ноември 1989 г., се провеждат демонстрации в Братислава и Прага. Въстанието довежда до Нежната революция и избора на Вацлав Хавел за президент на 29 декември 1989 г. Демонстрантите в Прага избират същия маршрут, по който минава погребалното шествие на Ян Оплетал 50 години по-рано: от Албертов през Народната улица до Вацлавския площад.


Признание

  • 1945: Доктор на медицинските науки „посмъртно“ на Карловия университет в Прага.
  • 1996: Орден на Томаш Гариг Масарик (I степен), посмъртно.


Памет

В Република Чехия има много улици, кръстени на Ян Оплетал, включително улици в Бърно, Яблонец над Нисоу, Мост, Оломоуц, Подебради, Прага и Ржевнице. Гимназията в Литовел, която той е посещавал, също носи неговото име. Освен това има редица негови паметници, включително паметен камък в гората, западно от Бржезина у Кртин.

От 1941 г. събитията от 17 ноември 1939 г. се отбелязват като Международен ден на студентите от Международния студентски съюз и други организации. По този повод Европейският студентски съюз присъжда всяка година награда Jan Opletal.