Индже войвода

роден: около 1755 г. в Сливен, Османска империя

починал: 17 юни 1821 г. в Скулен, Молдова, на 66 г.

националност: България

Стоян, наречен Индже войвода, е един от най-прославените български хайдути.

Биография

Истинското му име е Стоян. Получава прякора си Индже (от турски: ince, тънък) вероятно по времето когато е кърджалийски главатар на дружина в Стара планина, по време на безредиците в Османската империя от края на 18 век и началото на 19 век.

Според някои автори (Боев, 1956) родното село на Индже е Доганджа (днес на територията на Турция, близо до българското село Капитан Андреево). Според друга версия, описана в „Индже еничарина“ (2006 г.) от Денис Гийо, Стоян е родом от селата северно от Бакаджика. Според последните проучвания на доцент Милю Петров и Янка Велкова Милчева (1939-2011) Стоян Индже войвода е роден в с. Попово (Папазкьой), община Болярово, от малък останал сирак, майка му се омъжва повторно в Сливен, за това се смята, че той е роден в Сливен. На седемгодишна възраст е даден от втория си баща в школата за еничари в Цариград, където получава прозвището си заради фигурата си и големите си способности на боец. Включен е във формирование за изтребване на разбойници. По пътя към България убива турския военен ръководител и е избран за главатар.

През 1799 г. Индже е сред помощниците на големия кърджалийски главатар Кара Фейзи, с когото завземат Лозенград и контролират околностите му с 500-600 конници. Малко след това Кара Фейзи напада керваните, връщащи се от Сливенския панаир, разбива охраняващата и шестхилядна армия, заграбва огромна плячка, оценявана на 3 милиона гроша, след което се оттегля на север от Стара планина. По това време, водена от Индже банда, опожарява Калофер.

По-късно се разделя с кърджалийството и повежда конна хайдушка дружина из Странджа, Сакар и Бакаджиците. Знаменосец му е бил Кара Кольо Омарчалията. Индже се е отличавал с големи организаторски заложби и смелост. Според предание се е опитал да организира бунт срещу турците в началото на 19 век. През 1806 г. заминава за Молдова, където служи в гвардията на молдовските князе. По това време е наричан капитан Индже и Стоян волентир. Взема участие във въстанието в Дунавските княжества от 1821 г. като хилядник, заедно с Кара Кольо. Геройски загива в сражение с турци на 17 юни 1821 в битката при Скулени на река Прут.

За Индже войвода има различни предания и за него са създадени много народни песни, представящи го като закрилник на българите. Образът на войводата вдъхновява Йордан Йовков за разказа му „Индже“ (1926) от цикъла „Старопланински легенди“.


Индже войвода в литературата

  • Повестта „Кърджалията“ на А. С. Пушкин 1834 г.
  • Разказът „Индже“ на Йордан Йовков, 1926 г.
  • Романът „Индже Войвода“ на Константин Петканов, 1935 г.
  • Сборникът „Песни за Индже войвода“, съставител Тодор Моллов
  • Сборникът „Народни песни за Индже войвода“, Милю Петров
  • Стихотворението „Индже“ на Петя Дубарова
  • Повестта „Индже“ от Ема Йончева
  • „Индже еничарина“ от Денис Гийо

източник: уикипедия