Илзе Кох

родена: 22 септември 1906 г.

починала: 1 септември 1967 г.

националност: Германия

професия: счетоводител

Илзе Кох (на немски: Ilse Koch) е жена на Карл Ото Кох, командир на нацистките концентрационни лагери Бухенвалд (от 1937 до 1941 г.) и Майданек (от 1941 до 1943 г.). Тя била един от първите видни нацисти, съдени по-късно от американската армия.

След като получава световна популярност, редица източници потвърждават слуховете за садистичните ѝ наклонности. Има сведения от редица затворници, че Илзе Кох изрязвала татуирани части от телата на концлагеристите. Тя била известна като „Вещицата на Бухенвалд“, „Кучката на Бухенвалд“, както и като „Кралицата на Бухенвалд“ заради особената жестокост и садистичност, която проявявала към затворниците.

Ранен живот

Илзе Кох е родена в Дрезден, Германия на 22 септември 1906 г. Баща ѝ работел като бригадир във фабрика. В началното училище, което посещавала, всички я определяли като весело и много възпитано момиче. На 15-годишна възраст учи в икономическо училище. Няколко години по-късно работи като счетоводител. През 1932 г. става член на изгряваща и обещаваща нацистка партия. Общи приятели от SS я запознават с Карл Ото Кох през 1934 г., за когото се омъжва 2 години по-късно.


Военни престъпления

През 1936 г. тя започва работа като пазач в концентрационния лагер Захсенхаузен, който се намира близо до Берлин и който е бил под командването на нейния съпруг – Карл Ото Кох. Година по-късно се премества в концентрационния лагер Бухенвалд, където съпругът ѝ бил повишен във командир. Илзе Кох остава в Бухенвалд до 24 август 1943 г., когато тя и съпругът ѝ били арестувани по заповед на Валдек Пирмонд, командир от SS. Те били обвинени в масови убийства и изтезания на затворници. През 1944 г. Илзе Кох била освободена поради липса на доказателства, но съпругът ѝ – Карл Ото Кох бил признат за виновен и осъден на смърт. Той бил екзекутиран през април 1945 г. Кох и семейството ѝ отиват да живеят в Лудвигсбург, където на 30 юни 1945 г. е арестувана от САЩ.

източник: уикипедия