Илия Йосифов (оперен певец)

Роден: 27 септември 1912 г. в Котел, Царство България

Починал: 29 юни 1993 г. в София, България, на 80 г.

Националност: България

Професия: певец, артист

Направление: опера

Глас: тенор

Активни години: 1945-1966

Илия Александров Йосифов е български оперен певец тенор и музикален педагог. Той е един от видните български оперни певци, създател на солидна школа като водещ професор в Национална музикална академия. Брат е на композитора и диригента – Йоско Йосифов, и чичо на Александър Йосифов – диригент, композитор и музикален педагог.

Биография

Илия Йосифов е от музикално семейство – от дете свири на цигулка и пее в градския хор в Казанлък. След като завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, постъпва във Вокалния отдел на Държавната музикална академия в класа на професор Анна Тодорова. От 1943 г. специализира в Италия и учи като студент във вокалният отдел на Оперната школа на Виенската консерватория при Мария Бранд. Там той веднага се включва в изявите на това висше училище – учебни спектакли и продукции. След завръщането си в България е стажант в Софийската опера а певческият му дебют е през 1945 г.

Активно творчество

На българската сцена първата му роля е на Тамино от „Вълшебната флейта“, а една от коронните му партии като тенор в Софийската опера през 1945 г. е в ролята на Пинкертон от „Мадам Бътефлай“ на Пучини където той става любимец на публиката.

Други негови бележити роли от този период са

Освен с многобройните си роли на оперната сцена, Илия Йосифов става предпочитан за публиката камерен изпълнител. Наред с автентично изпълнените от него роли, той е и забележителен интерпретатор на песни от Шуберт и Шуман. Пял е в Кооперативния театър, театър „Одеон“ и в „Художествения оперен театър“.

От 1945 г. до 1962 г. той е в Софийската народна опера, където е и директор от 1962 г. до 1966 г.

Преподавателска дейност

От 1963 г. Илия Йосифов е професор по пеене в Българската държавна консерватория и декан на Вокалния факултет в периодите (1953-1955 г. и 1959-1962 г.). Канен е специално като преподавател в Ленинградската консерватория „Н. А. Римски-Корсаков“ и като вокален педагог в оперния театър в Рига.

Между възпитаниците му са забележителните певци Райна Кабаиванска, Благовеста Карнобатлова-Добрева, Павел Герджиков, Мати Пинкас (последните трима са дългогодишни професори в Музикалната академия), Сабин Марков, както и педагозите професор Константин Карапетров (известен български музикален критик) и професор Чавдар Хаджиев и други.

Професор Илия Александров Йосифов умира на 29 юни 1993 г. в град София.

източник: уикипедия