Илия Пейков

роден: 1 април 1911 г. в София, Царство България

починал: 7 април 1988 г. в Рим, Италия, на 77 г.

националност: България

професия: художник

направление: космическа живопис

Илия Пейков е български и италиански художник, живял и работил дълги години в Италия, считан за „пионер на космическата живопис“.

Биография

Роден е на 1 април 1911 г. в София. 3 години по-късно семейството му се премества в Севлиево. По-малък брат е на скулптора Асен Пейков.

През 1943 г. заминава за Рим, където брат му има ателие на прочутата „Виа Маргута” в Рим, известно като средищна точка за всички по-големи италиански художници и културни деятели през 60-те и 70-те години на ХХ век.

При организирането на българското земляческо дружество в Италия „Васил Левски“, Илия Пейков става първият му председател.

Създава първите си картини в това ателие. Те са пейзажи. Впоследствие творбите му придобиват вид на „космически“ композиции, заради което неговите критици и ценители го наричат пионер на космическата живопис. Рисува тези картини с пръсти.

Произведения

Още преди полета на Гагарин, Илия Пейков започва да рисува своите космически пейзажи. Самоук художник, той е сред създателите на стила космическа живопис.

Участвал е в много колективни и самостоятелни изложби. Негови картини се пазят в галерии и от над 200 частни колекционери по цял свят – в Европа, Бразилия, Венесуела, Коста Рика, Палестина, САЩ, Хондурас и Южна Америка.

Сред получилите картини като подарък от него са първият български космонавт Георги Иванов и папа Йоан Павел ІІ.

Умира на 7 април 1988 г. в Рим. Спътницата в живота му е Йоле Манчини.

Признание

  • На 2 юни 1971 г. е удостоен с най-високото италианско държавно отличие – „Кавалер на Италианската република“.
  • На 19 ноември 2007 г. на негово име е наречен площад в Рим, между улиците „Алберто Бури“ и „Енцо Бенедето“.

Носител е и на много други италиански награди в областта на изкуството.

През 1980 г. Илия Пейков е награден с най-голямата българска държавна награда за принос в изкуството и културата – златен медал „Кирил и Методий“.

Братята Асен и Илия Пейкови са измежду най-известните художествени представители в Италия в периода след Втората световна война и същевременно артисти с международна слава. От другата страна на Колизеума, между via Polveriera, via Fagutale и via Monte Oppio, се намира и Ларго Асен Пейков, посветено на големия български скулптор.

През 2008 г. посмъртно е обявен за почетен гражданин на Севлиево. Градската художествена галерия в Севлиево носи името „Асен и Илия Пейкови“.

„Звезди“, 1968 г.