Игнац Земелвайс

роден: 1 юли 1818 г. в БудаАвстрийска империя

починал: 13 август 1865 г. във Виена, Австрийска империя, на 47 г.

погребан: Будапеща, Унгария

националност: Австрия

професия: лекар, учен

образование: Виенски университет

медицинска област: Акушерство, Хирургия

учил при: Карл фон Рокитански, Йозеф Шкода

публикации: Die Ätiologie, der Begriff und die Prophylaxis des Kindbettfiebers, 1861

известен с: Въвеждане на акушерски стандарти

титла: доктор по медицина, 1844

Игнац Филип Земелвайс (на немски: Ignaz Philipp Semmelweis; на унгарски: Semmelweis Ignác Fülöp) е лекар и учен в Австрийската империя от унгарски произход, известен с прилагането на антисептичните методи.

Завършва Виенския университет със специализация по хирургия и акушерство. Работи във Виена в родилен дом от 1846 до 1850 г. Премества се в Пеща (1851), където оглавява болницата „Свети Рох“. Едновременно е професор в Будапещенския университет от 1855 г.

През 1847 г., опитвайки се да разбере причините на следродовата треска (сепсис) у много родилки (особено в болниците, където смъртността при раждане от 30-40 и даже 50 % много превъзхожда смъртността в домашни условия), той предполага, че инфекцията се донася от инфекциозното и патологоанатомичното отделения на болниците. Лекарите по онова време често практикуват в патологоанатомията, веднага след което направо от трупа отиват да израждат, изтривайки ръцете си с носни кърпи.

Открива, че случаите на родилна треска в акушерските клиники намаляват драстично след почистване на ръцете на персонала преди манипулация. През 1847 г. Земелвайс въвежда масова дезинфекция и измиване на ръцете на работещите в акушерските клиники и отделения с помощта на разтвор на хлорна вар. Благодарение на това смъртността сред родилките и новородените пада повече от 7 пъти – от 18 до 2,5 %.

Въпреки многото публикации, че с измиването на ръцете се намалява смъртността до равнище под 1%, научните обяснения на Земелвайс са отхвърлени от медицинската общност, защото противоречат на утвърдените научни и медицински възгледи по онова време. Измиването на ръцете също е отхвърлено. Земелвайс не успява да предложи приемливо научно обяснение на своето откритие.

На 30 юли 1865 г. Земелвайс е вкаран с измама в лудница в предградието Дьоблинг (днес окръг на Виена). Разкрива измамата, опитва да избяга, но е заловен от персонала, жестоко бит и наранен. Умира след 14-дневен престой в лудницата от септицемия на 47-годишна възраст на 13 август 1865 г.

„На Спасителя на майките“

Правилата за хигиена на Земелвайс са актуални и днес. През 1906 г. в Будапеща му е издигнат паметник с надпис „На Спасителя на майките“, а родният му дом на улица „Апрод“ 1-3 е превърнат в Музей на историята на медицината.

източник: уикипедия