Харпър Ли

родена: 28 април 1926 г. в Монровил, Алабама, САЩ

починала: 19 февруари 2016 г. в Монровил, Алабама, САЩ, на 89 г.

националност: САЩ

професия: писателка

жанр: съвременен роман

направление: южноамериканска готика

известни творби: „Да убиеш присмехулник“

награди: Пулицър и „Президетски медал на свободата“

повлияла на: Стивън Кинг

Харпър Ли (на английски: Harper Lee, правилен правопис на фамилията Лий) е американска писателка. Тя е известна с творбата си „Да убиеш присмехулник“ – една от класиките в американската литература, която печели Пулицър и е обявена за най-добрия роман на всички времена във Великобритания.

Биография

Харпър Ли е родена и израства в Монровил, по време на Голямата депресия. Сред предците ѝ е генерал Робърт Лий, победеният командир на армията на Юга в американската Гражданска война. Като дете е близка приятелка със съученика си и съсед Труман Капоти. Още от 7-годишна възраст Ли се опитва да пише.

След като завършва държавното училище в Алабама, Харпър Ли тръгва по стъпките на баща си, местен адвокат, и се записва да учи право. Напуска юридическия факултет на 29 г. и отива в Ню Йорк, за да започне писателска кариера.

В Ню Йорк се издържа като чиновничка в самолетна компания. Ли пише няколко разказа преди да се захване с „Да убиеш присмехулник“. Тя преработва повече от две години романа, въпреки че е одобрен от един издател. На 34 г. Ли публикува романа. Издателството не възлага много надежди на книгата, но творбата веднага постига успех. През 1961 г. писателката е удостоена с наградата Пулицър. В следващата година по книгата ѝ е направен едноименен филм, с участието на Грегъри Пек.

На 5 ноември 2007 г. Харпър Ли е наградена с „Президентски медал на свободата“ за приноса си към литературата.

Харпър Ли почива на 89-годишна възраст на 19 февруари 2016 г. в Монровил, Алабама.

източник: уикипедия