Густав Айфел.

Роден: 15 декември 1832 г. в Дижон, Франция

Починал: 27 декември 1923 г. в Париж, Франция, на 91 г.

Националност: Франция

Професия: инженер

Техника:

Александър Густав Айфел (на френски: Alexandre Gustave Eiffel) е френски инженер. Известен е най-много с проектирането на Айфеловата кула и на носещата конструкция на Статуята на свободата в Ню Йорк.

Густав Айфел е построил:

  • множество железопътни линии,
  • мостове (моста в Бордо, мост над река Дуро при гр. Порто в Португалия, моста на Дунав в Сегед, Унгария, моста на Червената река в Ханой, Виетнам и др. в Египет, Боливия, Перу),
  • виадукт,
  • гари (в Будапеща и Сан Себастиан),
  • двореца на културата в гр. Яш, Румъния,
  • въртящия се купол на обсерваторията в Ница, който, въпреки че тежи 100 000 кг, лесно може да се завърти само от един човек;
  • усъвършенствал е подвижните мостове, един шлюз на Панамския канал и др.

Като инженер в Панамското дружество, изграждащо Панамския канал, доставя за него машини от машиностроителния си завод в Левалоа-Пере (близо до Париж, където е бил направен металният скелет на Статуята на свободата в Ню Йорк). Избухналият през 1892 г. Панамски скандал засяга и неговата личност – обвинен е, че е получил 19 милиона франка за фиктивни дейности. Предаден е на съдебните органи през 1893 г. заедно с бащата и сина Лесепс и други лица, имащи отношение към делото. Осъден е на 2 години затвор и 20 000 франка глоба, но касационният съд отменя присъдата заради изтичането на срока на наказателна отговорност.

След 1900 г. вече възрастен, той се увлича по аеродинамиката, създава изследователска лаборатория и започва да прави проекти за самолети. През 1917 г. патентова един от първите изтребители, за да се издигне по-високо от 300-метровата си кула. Най-високата точка на живота му все пак остава върхът на тази кула.

Автор е на Conférence de G. Е. sur la tour de 300 mètres (П., 1889) и Les ponts portatifs économiques (в сътрудничество с Collins, П., 1888).


Айфеловата кула

Айфел получава световна известност с построената в Париж за изложението през 1889 г. кула, точно 100 години след падането на Бастилията през 1789 г., която е сред най-забележителните технически съоръжения на 19 век. Айфеловата кула е издигната на Марсово поле, срещу Йенския мост. С височината си от 300 м тя е почти 2 пъти по-висока от най-високите сгради в света по това време (Хеопсова пирамида 137 м, Кьолнска катедрала 156 м, Улмска катедрала 161 м и др.). Кулата е изградена изцяло от желязо и се състои от 3 етажа.

Изграждането на Айфеловата кула започва на 28 януари 1887 г. и продължава до 31 март 1889 г., като струва 6,5 млн. франка.

източник: уикипедия