Грета Гарбо

рождено име: Грета Ловиса Густафсон

родена: 18 септември 1905 г. в Стокхолм, Швеция

починала: 15 април 1990 г. в Ню Йорк, САЩ, на 84 г.

националност: Швеция, САЩ

професия: актриса

активен период: 1920-1941

Оскари: Цялостна кариера (1955)

Грета Гарбо, родена Грета Ловиса Густафсон (на шведски: Greta Lovisa Gustafsson), е шведско-американска актриса, една от най-големите звезди от периода на нямото кино и последвалия го „златен“ период. През 1999 г. Американският филмов институт включва Гарбо под Номер 5 в класацията на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино. През 1955 г. получава почетен Оскар за цялостната си кариера и незабравимите превъплъщения на екрана.

Биография

Родена е на 18 септември 1905 г. в Стокхолм в работническо семейство. От ранна възраст започва да играе в театъра, а след това и в киното. Ролята в „Сага за Йоста Берлинг“ („Gösta Berlings saga“, 1924) на Мориц Стилер ѝ донася по-широка известност и работа за „Metro-Goldwyn-Mayer“ в Холивуд, където скоро се превръща в една от водещите актриси.

Първият говорещ филм, в който се снима, е „Ана Кристи“ (1930) по Юджийн О’Нийл. През 1931 г. играе ролята на Мата Хари в едноименния филм. За последно се снима през 1941 г. По време на Втората световна война Грета Гарбо сътрудничи на британското разузнаване.

Гарбо не желае да споделя нищо от личния си живот, поради което не дава интервюта, не дава автографи, не посещава премиери на филми и не отговаря на писма на почитатели. Тя е бисексуална и сред любовните ѝ връзки са известни и няколко с други жени.

Гарбо прекарва последните години от живота си в почти пълна самота в Манхатън, Ню Йорк, но много пътешества в компанията на близки приятели, предимно из Западна Европа и по Средиземно море.

Умира вследствие усложнения от пневмония.

Ранен живот

Гарбо е третото дете на Анна Ловиса (1872-1944), домакиня, която впоследствие започва работа в завод за конфитюр, и Карл Алфред Густафсон (1871-1920), строителен работник. Гарбо има по-голям брат, Свен Алфред (1898-1967) и по-голяма сестра, Алва Мария (1903-1926). Родителите ѝ се запознават в Стокхолм, където баща ѝ се е преместил, за да бъде независим и да работи различни нискоквалифицирани длъжности, като чистач на улици, помощник месар, работник във фабрика.

Жени се за Анна, но двамата са толкова бедни, че живеят в апартамент без топла вода и отглеждат децата си в Блекингегатън, определян като бедняшки квартал.

Други факти

По случай стогодишнината от рождението ѝ, на 23 септември 2005 г. излиза пощенска марка, посветена на нея. Никога не се е омъжвала, няма деца. През 1927 г. се доближава неимоверно близо до женитба с Джон Гилбърт, но не се появява на церемонията. Царува взаимна нетърпимост и неприязън между нея и Кларк Гейбъл.

източник: уикипедия