Георги Спасов (композитор)

Роден: 13 ноември 1891 г. в Лом, Княжество България

Починал: 17 декември 1953 г. в София, Народна република България, на 62 г.

Националност: България

Професия: композитор

Георги Спасов Хаджигеоргиев, по-известен с презимето си Георги Спасов, е български композитор, автор на солови, хорови и детски песни. Заедно с Добри Христов е родоначалник на българския романс. Автор е на популярната детска песен „Родина“ (по-известна като „Високи сини планини“) по текст на Младен Исаев.

Още

Роден е в Лом в семейството на търговец. Завършва гимназия през 1910 г. и работи известно време като учител. През 1911 г. заминава за Прага, където учи в Пиводовата певческа школа. През 1921 г. със спомоществувателството на свои съграждани заминава за Виенската консерватория, където следва хармония и контрапункт.

След завръщането си в България през 1923 г. Спасов става артист в трупата на Народната опера. През същата година започва да пише музиката за солови и хорови песни. Успоредно с това ръководи един църковен хор и хора на Военното училище. В този период се сближава с маестро Георги Атанасов. Композираните от Спасов през 1920-те години песни са вдъхновени от народния бит и с подчертано любовно съдържание.

През 1928 г. Спасов е принуден да напусне операта и да започне работа в Българската народна банка. През 1930-те години той рядко намира време за композиране, а песните му са предимно по-бавни и меланхолични. Завръща се към призванието си едва след пенсионирането си през 1947 г. Тогава издава сборника си „Бисерни зрънца“, съдържащ 50 детски песни. През последните години от живота си композира и няколко военни песни.

източник: уикипедия