Георги Кордов.

роден: 25 юли 1934 г. в Хасково, Царство България

починал: 16 януари 2006 г. в София, България, на 71 г.

националност: България

професия: певец, композитор, музикален педагог, музикант

музикална кариера:

Георги Николов Кордов е български поп певец и композитор, един от пионерите на българската поп музика, който има големи заслуги за разпространението и популяризирането ѝ. Георги Кордов е и дългогодишен музикален педагог, преподавал на плеяда български поп певци.

Биография

Образование

Георги Кордов е роден и израснал в Хасково, като там през 1946 г. прави първи стъпки в певческите си изяви. Солист в ученическия хор, той участва в Републиканския фестивал в София през 1947 г., където получава първа награда. През 1947 г. печели диплом за отлично представяне на Световния младежки фестивал на младежта и студентите в Прага. През 1948 г. постъпва в Средното музикално училище в Пловдив, завършвайки специалностите „пеене“ и „дирижиране“.

През 1953 г. започва да учи оперно пеене в Българска държавна консерватория в София. Същата година става най-младият член на създадения същата година първи в България мъжки вокален квартет, в чийто състав влиза и Аспарух Лешников. Изпълняват както популярни, така и класически произведения, сред които песни на Франц Шуберт, Роберт Шуман, Едвард Григ, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев и други. През 1954 г. се представя на първото общобългарско състезание на майсторите на естрадното изкуство. Завършва през 1957 г. при Елена Орукин, а също учи и при Драган Кърджиев.


Професионално развитие

От 1958 до 1963 г. пее в Ансамбъла за песни при Българското радио (сега БНР). В периода 1960 – 1964 г. пее във вокалния квинтет „Приятели на песента“, в който младият певец си партнира с Данаил Николов, Ангел Заберски, Моис Леонов и Атанас Парашиков. Осъществяват активна звукозаписна и концертна дейност. В периода 1963 – 1975 г. е солист на „Естрадата при Българска народна армия“. В Българското радио и Българската телевизия певецът осъществява първите си записи.

Георги Кордов представя своя музика на Световния фестивал на младежта и студентите в Хелзинки през 1962 г., фестивали в Сопот и Полша през 1965 г., „Златният елен“ в Брашов през 1968 г. Носител е

  • на II награда от фестивала в Рен през 1965 г.,
  • на II награда за изпълнение на третия фестивал „Златният Орфей“ през 1967 г.,
  • на IV награда от конкурса за „Музикалната купа на Европа“ през 1970 г. в Берн, съвместно с Йорданка Христова и Богдана Карадочева.

Гастролирал е многократно в СССР, Чехословакия, Румъния, Югославия, Куба, Финландия, Франция, Швейцария и Полша.

Георги Кордов в бил солист на квинтетите „Мелоди“ и „Студио 5“. От 1974 до 1995 г. е преподавател по пеене в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория. През последните години от живота си преподава и в Нов български университет.

Опитвам се да внуша на моите възпитаници, че те трябва да бъдат истински личности, като се опитат да внесат нещо свое в българската естрада, а не да подражават на чужди образци,

споделя приживе певецът.

Удостоен е с орден „Кирил и Методий“ – I степен през 1975 г., както и орден „Народна република България“ – III степен през 1985 г.

През 2001 г. пее на юбилеен концерт в зала „България“ по случай 90 години от рождението на Йосиф Цанков.

Умира на 16 януари 2006 г. в София.


Творчество

Георги Кордов е емблематичен певец за българската попмузика през 1960-те години. Най-характерни за неговия изпълнителски стил са лиричните балади, изпълнени с изразителност на вокалната интерпретация и с богата оркестрация за съпровождащия оркестър. През годините му като певец до времето, в което учителства, работи с композитори като Зорница Попова и много други. Дълги години е бил вокален педагог и е преподавал на много наши поп-певци.

Първи опити за композиране на песни прави в музикалното училище в Пловдив, но първата му публикувана песен е „Неделя след обед“ по текст на Богомил Гудев и аранжирана от Развигор Попов, с която печели II награда на третия фестивал „Златният Орфей“ през 1967 г.

Следват песните

  • „Всяка обич е песен“, „Миг за другите“ от 1968 г.,
  • „Небето над мен“ от 1971 г.,
  • „В началото на любовта“ от 1973 г.,
  • „Години, години“ от 1973 г. и др.

Георги Кордов изпълнява музика на Йосиф Цанков, Емил Георгиев, Георги Робев, Жул Леви, Андрей Бендерлийски, Светозар Русинов, Енгелберт Хъмпърдинк, Жак Брел, Хоуги Кармайкъл, Хосе Фелисиано, Стиви Уондър, Бенцион Елиезер, Димитър Вълчев, Тончо Русев, Ангел Заберски и др.

Най-известните песни от репертоара му са: „Влюбената хармоника“, „В началото на любовта“, „Приказка“, „Альоша“, „Вечерна песен“, „Ти идваш, любов“, „Момичето, което обичах“, „Аз искам да те помня все така“, „Созополска приспивна“, „Небето над мен“, както и дуетната му песен с Маргрет Николова „Малка къща сред полето“.


Награди и отличия

  • 1965 – Втора награда на конкурса в град Рен, Франция.
  • 1967 – Две втори награди на фестивала „Златният Орфей“ за песните „Созополска приспивна“ и „Неделя след обед“.
  • 1970 – Четвърта награда на конкурса „Европа-70“ в Берн, Швейцария, съвместно с Йорданка Христова и Богдана Карадочева.

източник: уикипедия