Жорж Бизе

роден: 25 октомври 1838 г. в Париж, Юлска монархия

починал: 3 юни 1875 г. в Буживал, Трета френска република, на 36 г.

националност: Франция

професия: композитор

баща: Адолф Бизе

съпруга: Жьоневиев Халеви

деца: Жак Бизе

Жорж Бизе (на френски: Georges Bizet) е френски композитор от Романтизма. Известен е най-вече със своята опера „Кармен“ (1873-1874).

Биография

Бизе завършва Парижката консерватория, след което специализира в Италия. През своята композиторска кариера той работи основно в областта на операта и симфоничния стил музика. Жорж Бизе е един от композиторите, чието творчество е силно повлияно от края на Френско-пруската война. Това влияние не само в музиката, но и в литературата и изобразителното изкуство, е наречено „подем във Франция“. Характерно за композиторите, повлияни от това течение, е по-голяма демократичност в произведенията и народностна интонация.

Най-известното му произведение е операта „Кармен“, която представлява музикално произведение със сюжет, изключително близък до обикновените хора. В музиката са включени елементи, характерни за испанските народни песни.

Други известни опери на Жорж Бизе са:

  • Ловци на бисери
  • Пертската красавица
  • Джамиле

Жорж Бизе е автор на кантати, песни за пеене, песни за пиано, пиеси за клавирни инструменти. Писал е също и църковна музика, симфонична музика и др. Творчеството му дава началото на нов етап във френската класическа музика през 19 век.

Умира на 3 юни 1875 г. Погребан е в гробището Пер Лашез в Париж.

източник: уикипедия