Георги Златев-Черкин

роден: 23 април 1905 г. в Русе, България

починал: 29 март 1977 г. на 71 г.

националност: България

професия: композитор и вокален педагог

Георги Димитров Златев-Черкин е български вокален педагог и композитор. Автор е на 2 оперети, кантати, пиеси за пиано, на камерна музика, хорови и около 50 солови пиеси и др.

Биография

Започва да учи пиано на 9-годишна възраст. Като ученик се изявява като основател и диригент на ученически хор. По същото време започват първите му композиционни опити на песни и пиеси за цигулка и пиано.

През 1923 г. завършва гимназия в Русе и е приет да следва в Държавната консерватория. Първата му специалност е пиано, а втората – пеене. Негови преподаватели са изявени български музиканти като Иван Торчанов, Добри Христов, Павел Стефанов и Никола Атанасов. През 1925 г. прекъсва следването си в София, за да замине за Виена, в Държавната академия за музикално и драматично изкуство, където изучава сценично майсторство и пеене и взема частни уроци по композиция. По време на следването си във Виена Златев-Черкин написва множество солови и хорови песни и няколко инструментални пиеси. Участва като изпълнител на няколко оперни спектакли и това поражда интереса му към вокалната педагогика.

През 1929 г. Златев-Черкин се завръща в България, където постъпва като преподавател по пеене в Консерваторията. Между 1936-1940 г. отново е във Виена, където работи като асистент на проф. Теодор Лирхамер и преподава и на някои млади български дарования като
примата на световната оперна сцена Люба Велич(кова), Любомир Панчев.

През 40-те и 50-те години създава едни от най-хубавите си камерно-инструментални произведения:

  • “Пасторал” за флейта и пиано,
  • “Севдана” за цигулка и пиано и др. (съществуват транскрипции за различни инструменти),
  • както и песните “Синеоката”,
  • цикълът “Бекярски песни” и др.

Те са сред емблематичния музикално-поетичен български репертоар за изпълнителите.

При повторното си завръщане в България Златев-Черкин отново преподава в Консерваторията като извънреден, а от есента на 1944 г. – и като редовен професор. Дотогава творчеството му се състои основно от солови лирически и кратки инструментални пиеси, а след 1944 г. започва да пише песни на актуални политически теми и се обръща и към по-големите композиционни форми. В периода 1948-54 г. Георги Златев-Черкин е ректор на Консерваторията. От 1955 до 1958 г. работи като вокален педагог в Китайската народна република, като преподава в музикалните консерватории в Пекин, Шанхай и Тиен Цин. Там е удостоен с китайския орден „За изкуството и дружбата“.

Носител на много отличия и награди. Народен артист е от 1970 г.

Неговият внук Георги Черкин е известен пианист.

Творчество

Георги Златев-Черкин е автор на 2 оперети, кантати, пиеси за пиано, на камерна музика, хорови и около 50 солови пиеси и др.

Оперети

  • „Бунтовната песен“ – поставена – 1955 г.
  • „Скритото съкровище“ – съвместно с Георги Черкин-син, поставена 1961 г.
  • „Септември – 1923 г.“ – кантата – 1945 г. и др.