Гаврил Радомир

роден: след 970 г.

починал: 1015 г. в Петрискос, днес Гърция

погребан в: Малко Преспанско езеро

титла: цар на България

управление: 15 октомври 1014 – август 1015

предшественик: Самуил

наследник: Иван Владислав

династия: Комитопули

баща: Самуил

майка: Агата

бракове:

  • Маргьорита Унгарска
  • Ирина от Лариса

потомци:

  • Петър II Делян и княгиня Агата (съпруга на Едуард Изгнаника)(?) (от унгарката)
  • още петима сина и две дъщери (от Ирина)

Гаврил (Гавраил, Габриел) Радомир е български цар (1014 – март 1015), първороден син на цар Самуил и Агата. Във византийски извори е наричан и „Роман“.

Биография

На 14 юни 987 г. избухва свада между Самуил и брат му Арон, който водил преговори за мир с Василий II. Тя завършва с унищожаването на целия Аронов род, с изключение на сина му Иван Владислав, за когото се застъпва неговият братовчед Гаврил Радомир. Допуска се, че Иван Владислав и Гаврил Радомир участват в битката при Траянови врата в Ихтиманския проход през 986 г., когато византийците са разгромени. Тази теза е застъпена в някои исторически трудове, но редица изследователи я отхвърлят.

Самуил и Гаврил Радомир са ранени при успешната за византийците битка при р. Сперхей през 996 г. Цар Самуил, на върха на своята мощ, оженва Гаврил Радомир за Маргьорита, дъщерята на унгарския владетел Геза (971-997). Този брак е разтрогнат след смъртта на Геза, тъй като българите не подкрепят сина му Стефан I в претенциите му за унгарския престол. В резултат на това византийци и унгарци, чрез съвместни действия, разгромяват българските войски на северозапад. Видин пада през 1003 г.

Непосредствено след битката при Беласица, през лятото на 1014 г., Гаврил Радомир разгромява войската на солунския дук Теофилакт Вотаниат край Струмица. Цар Самуил умира на 6 октомври същата година. Девет дни по-късно Гаврил Радомир, който не отстъпва по пълководчески дарби на баща си, заема престола. Същата есен (1014 г.) император Василий II прониква с армията си до Битоля и опожарява дворците на Радомир.

Според византийския историк от края на 11 в. Йоан Скилица Гаврил Радомир е убит по време на лов от братовчед си Иван Владислав (март 1015 г.), който се провъзгласява за цар и изпраща писмо на Василий II с предложение за мир и обещание за подчинение. Предполага се, че византийската дипломация участва в преврата. Според Дуклянския Презвитер, Василий II обещал Драч на Иван Владислав за убийството. Най-възрастният син на Гаврил Радомир е измъчван и ослепен, а другите му деца се предават на Василий II в Охрид, след гибелта на цар Иван Владислав през 1018 г., заедно с царица Мария (съпруга на Иван Владислав), нейните деца, както и войводите.

Семейство

Гаврил Радомир има съвсем кратък брак с дъщеря на унгарския владетел Геза Унгарски (971-997). От този брак се ражда Петър Делян, предводител на българско въстание срещу византийското владичество през 1040-1041 г.

Трите саркофага в базиликата „Свети Ахил“, за които се предполага, че са на Самуил, Гаврил Радомир и Иван Владимир.

Според хипотеза на Ян Младжов, византолог в Историческия факултет на Университета по хуманитарни науки в Сан Диего, Гаврил Радомир и унгарската принцеса имат и дъщеря Агата, която е омъжена за английския престолонаследник Едуард Изгнаника.

След брака си с унгарката Гаврил Радомир се жени за Ирина от Лариса, също така известна като Ирина Каматерос/ Ирина Радомирова (за да се отличи от другата Ирина – императрица на Византия). От нея има петима синове и две дъщери, чиито имена не са известни.

Други

В чест на Гаврил Радомир от 1942 г. най-високият връх на планината Беласица носи името Радомир.

източник: уикипедия