Фридрих Кулау

роден: 11 септември 1786 г. в Юлцен, Долна Саксония

починал: 12 март 1832 г. в Конгенс Люнгбю при Копенхаген, на 45 г.

националност: Дания

професия: композитор

Фридрих Даниел Рудолф Кулау (на немски: Friedrich Daniel Rudolph Kuhlau) е датски композитор от немски произход от времето на класическия и романтичния период. Той е централна фигура в датската Златна епоха и влиза в датската културна история чрез музиката си за Хълма на елфите, първата голяма творба на датския национален романтизъм и скрита почит към абсолютната монархия. И до днес неговата версия на тази мелодия се счита за оригиналния ѝ аранжимент.

Кулау е бил известен предимно с концертите си на пиано и като композитор на опери, но е отговорен и за представянето пред публиката в Копенхаген на много от произведенията на Бетховен, на когото много се възхищавал. Кулау е бил плодовит композитор, за което свидетелства фактът, че въпреки пожара в къщата му, унищожил всичките му непубликувани ръкописи, той все пак е оставил наследство от над 200 публикувани произведения в повечето жанрове.

Ранни години и образование

Кулау е роден на 11 септември 1786 г. южно от Lüneburg в района на Uelzen в Долна Саксония (Германия). На седемгодишна възраст, при падане върху лед, той загуби дясното си око. Баща му, дядо му и чичо му са военни обоисти. Въпреки че Кулау е роден в бедно семейство, родителите му успяват да платят за уроци по пиано.

Получава образованието си чрез Христиан Фридрих Готлиб Швенке в Хамбург, където дебютира и като пианист през 1804 г.

През 1810 г. бяга в Копенхаген, за да избегне военна повинност в Наполеоновата армия, която завладява малките княжества и херцогства в Северна Германия. През 1813 г. става датски гражданин.

Фридрих Кулау умира на 12 март 1832 г. в Конгенс Люнгбю (квартал на Копенхаген).


Музикална кариера

В Копенхаген започва работа като флейтист. След премиерата през 1814 г. на първата му опера Замъка на крадците (Röverborgen), по либрето на Adam Oehlenschläger, става кралски дворцов композитор (Hofkompositeur). За композицията на Elverhøj през 1828 г. – най-големия му успех – Фридрих Кулау получава професорска титла.

Следващите му няколко драматични творби, включително Вълшебната (Trylleharpen, 1817), Елиза (Elisa, 1820) и Hugo og Adelheid (1827) се провалят. С Лулу (Lulu, 1824) Кулау се възражда.

Освен оперите, Фридрих Кулау пише композиции на песни, инструментални произведения за пиано и много сонати, които и днес се учат. Пише и музика към някои от пиесите на Уилям Шекспир.

източник: уикипедия