Фредерик Жолио-Кюри

Роден: 19 март 1900 г., в Париж, Франция

Починал: 14 август 1958 г., в Париж, Франция, на 58 г.

Националност: Франция

Професия: физик, учен

Научна дейност в област: Физика, Химия

Награди: Нобелова награда за химия (1935)

Жан Фредерик Жолио-Кюри (на френски: Jean Frédéric Joliot-Curie), до брака Жан Фредерик Жолио (Jean Frédéric Joliot), е френски физик, Нобелов лауреат по химия за 1935 г. за работата си върху структурата на атомното ядро (заедно с жена си).

Биография и творчество

Роден в Париж на 19 март 1900 г., той е възпитаник на Висшето училище по физика и химия в родния си град. През 1925 г. става помощник на Мария Кюри в Радиевия институт, а през 1926 г. се жени за нейната дъщеря, Ирен Кюри (дъщеря и на Пиер Кюри). Жолио получава докторска степен след като защитава дисертацията си за електрохимията на радиоактивните елементи.

По времето, когато изнася лекции във Факултета на науките на Парижкия университет, той работи съвместно с жена си при изследването на структурата на атома, по-точно проекцията на ядрото. Това било от първостепенно значение за откриването на неутрона. През 1935 г. те са наградени с Нобелова награда за химия.

През 1937 г. Фредерик Жолио-Кюри напуска Радиевия институт и става професор в Колеж дьо Франс (Collège de France), където проучва верижните реакции и изискванията за успешно изграждане на ядрени реактори, които използват ядрено деление, за да произведат енергия, използвайки уран и тежка вода. През 1940 г., когато нацистите настъпват, Жолио успява да изпрати своите трудове и материали в Англия.

По време на окупацията на Франция той взема дейно участие във Френската съпротива. След Втората световна война става директор на Националния център за научни изследвания (Centre National de la Recherche Scientifique), а на 3 януари 1946 г. е назначен за Върховен комисар на Комисариата по атомна енергия. През 1948 г. ръководи изграждането на първия френски атомен реактор. Предан на комунизма, той е освободен от тази служба по политически причини. През 1950 г. получава Сталинска награда за мир от съветското правителство. Въпреки че запазва професорското си място в Колеж дьо Франс, когато жена му умира на 17 март 1956 г., той поема нейните функции на председател на катедрата по ядрена физика в Сорбоната.

Фредерик Жолио е член на Френската академия на науките и на Академията по медицина; произведен е в Кавалер на Почетния легион. Той посвещава последните години от своя живот на създаването на център за ядрена физика в Орсе (Orsay).

Фредерик Жолио умира на 14 август 1958 г.

източник: уикипедия