Фердинанд Фелнер

роден: 19 април 1847 г. във Виена, Австрийска империя

починал: 22 март 1916 г. във Виена, Австро-Унгария, на 68 г.

националност: Австрия

професия: архитект

стил: Мюнхенска школа

творби: Народен театър „Иван Вазов“

Фердинанд Фелнер (на немски: Ferdinand Fellner) е австрийски архитект от Мюнхенската школа, работил в края на 19 и началото на 20 век. Специализирал се е главно в изграждането на театрални постройки. Съвместно с Херман Хелмер проектира и изгражда около 50 театъра в много градове в Централна и Източна Европа, включително и Народен театър „Иван Вазов“ в София.

Биография

Роден е на 19 април 1847 г. във Виена, Австрийска империя. Завършва образованието си във Виена, след което няколко години работи като младши проектант в Бърно. През 1873 г. във Виена, съвместно с Херман Хелмер, основава архитектурното бюро „Фернер и Хелмер“, което проектира множество театрални постройки в Австро-Унгария, България, Румъния и Швейцария.

Творчеството на Фелнер не се ограничава в театралното строителство, той участва в работата върху хотелски постройки, обсерватории и т.н. Сред най-известните творби, в които е участва, е софийският Народен театър „Иван Вазов“.

Характерно за съвместното творчество на Фелнер и Хелмер е умелото съчетаване на стиловете рококо, барок и ренесансови мотиви с тенденциите на съвременното им архитектурно изкуство.

Умира на 22 март 1916 г. във Виена на 68-годишна възраст.

източник: уикипедия