Есма Реджепова

Родена: 8 август 1943 г. в Шуто Оризари, Царство България

Починала: 10 декември 2016 г. в Скопие, Република Македония, на 73 г.

Националност: Република Македония

Професия: певица

Музикална кариера:

  • Активен период: от 1956 г.

Семейство:

  • Съпруг: Стево Теодосиевски (9 април 1997)
  • Деца: 47 осиновени

Есма Реджепова (на македонска литературна норма: Есма Реџепова) е авторка и изпълнителка на фолклорна музика от Република Македония. Наречена е Кралица на ромската музика в световен мащаб. Една от най-успешните музикантки на всички времена в своя жанр.

Биография

Есма Реджепова е родена на 8 август 1943 г. в скопското село Шуто Оризари, тогава в границите на Царство България, днес квартал на Скопие, Република Македония.

Позната е като македонска певица и хуманитарка. Наречена е Кралица на ромската музика в световен мащаб. През 2013 г. получава престижната титла Народен артист на Република Македония. Два пъти е номинирана за Нобелова награда за мир заради хуманитарната си дейност.

Смятана е за една от най-успешните музикантки на всички времена в своя жанр. Става известна по време на комунистическия режим в тогавашна Югославия. През 1977 г. пее в резиденцията на Тито на остров Бриони, когато той приема Муамар Кадафи. Тито я награждава със златен и сребърен медальон.

Изнесла е повече от 8000 концерта в повече от 30 страни.

За мен музиката е всичко – въздух, хляб, вода.

През 2006 г. чества 50-годишнина на кариерата си. През 2013 г. е удостоена с почетно държавно отличие на Република Македония.

Умира на 10 декември 2016 г. в Скопие след кратко боледуване.


Дискография

До 2006 г. Есма Реджепова има почти 600 записа, два от които платинени, осем златни и осем сребърни.

Автор е на близо 600 творби, в това число 108 сингъла, 20 албума и 6 филма.


Хуманитарна дейност

Есма няма собствени деца, но е осиновила и отгледала 47 чужди. Всички те са отраснали и се обучавали в ансамбъл „Теодосиевски“. Майката на най-много деца в Македония, днес има повече от 100 внуци и правнуци. И покрай грижите за голямото семейство, тя успява да даде своя принос и в политиката. Била е активна членка на Демократичната алтернатива на Васил Тупурковски.

Два пъти е номинирана за Нобелова награда за мир заради хуманитарната си дейност. Първия път през 1987 г. – като кандидат на Червения кръст на Югославия, а вторият – като представител на Световната организация на Ромите, с подкрепата на 76 неправителствени организации и лайънс-клубове по земята.

източник: уикипедия