Еми Ньотер

родена: 23 март 1882 г. в Ерланген, Германия

починала: 14 април 1935 г. в колеж Брин Моур, САЩ, на 53 г.

погребана: САЩ

националност: Германия

етнос: евреи

професия: математичка

образование:

научна дейност:

семейство:

  • съпруг: няма

Амали Еми Ньотер (на немски: Amalie Emmy Noether), известна като Еми Ньотер, е немска математичка, известна с трудовете си по алгебра и алгебрична геометрия, както и с преподавателската си дейност. Алберт Айнщайн, Норберт Винер, Херман Вайл, Жан Дьодоне и Павел Александров я описват като най-важната жена в историята на математиката.

Тя е един от най-значимите математици в началото на 20 век и заедно със София Ковалевска е една от най-значимите жени в математиката изобщо.

Биография

Дъщеря е на математѝка Макс Ньотер и е родена в Ерланген през 1882 година, където през 1902 г. завършва математика в Ерлангенския университет. По-малкият ѝ брат Фриц Ньотер е математик и механик, племенникът ѝ Готфрид Ньотер е статистик. Семейството има еврейско потекло.

През 1916 г. Еми се установява в Гьотинген и остава там до 1933, с единствена пауза през академичната 1928-29 година, когато чете курсове по абстрактна алгебра в Московския университет. В Гьотингенския университет Ньотер преподава от 1922 г. като нещатен доцент, като получава работата основно благодарение на Давид Хилберт и Феликс Клайн, които със застъпничеството си преодоляват предразсъдъците и съпротивата на консервативните кръгове в Пруската академия на науките. Фактът, че Ньотер е жена, се оказва обаче формална пречка тя да бъде назначена на щат и да стане член на университетския сенат. По този повод известният със своя остър език Хилберт казва „Господа, нали сенатът не е баня? Защо жена да не може да влезе в него!“

През 1933 г. поради еврейския си произход Ньотер е изгонена от университета. Тя емигрира в САЩ, където получава покана да чете лекции в девическия колеж Брин Моур и в Института за перспективни изследвания към Принстън.

Много нейни съвременници, сред които Норберт Винер, Павел Александров и Херман Вайл, говорят за дълбочината на математическата ѝ мисъл и способността ѝ да увлича студентите с идеите си. Тя никога не създава семейство и компенсира майчинството с грижите, които полага за учениците в школата си. Най-блестящият от тях, холандският алгебрик Бартел Лендерт ван дер Варден, става и най-големият популяризатор на идеите и разработките ѝ.

Работите на Еми Ньотер в областта на алгебрата оказват голямо влияние и най-вече за формирането на т.нар. обща или абстрактна алгебра. Научната дейност на Ньотер условно може да се раздели на три периода:

  • през 1907–1919 г. се занимава с нерешените проблеми, формулирани от Хилберт и Камий Жордан.
  • през 1920–1926 г. съсредоточава изследванията си в теорията на идеалите.
  • след 1927 г. разработва областта на некомутативните алгебри.

Още през 1918 г. Ньотер формулира фундаменталната теорема на теоретичната физика, наречена теорема на Ньотер, свързваща законите за запазване (на енергията, импулса масата и т.н.) със симетриите на системите. Тази теорема има голямо значение за класическата и квантовата механика, както и за квантовата теория на полето.

източник: уикипедия