Едуард Макдауъл

Роден: 18 декември 1860 г. в Ню Йорк, САЩ

Починал: 23 януари 1908 г. в Ню Йорк, САЩ, на 47 г.

Националност: САЩ

Професия: пианист, композитор

Образование:

Инструменти: пиано

Работил в: Колумбийски университет

Едуард Алекзандър Макдауъл (на английски: Edward Alexander MacDowell) е американски композитор и пианист от периода на късния романтизъм. Той е известен най-вече с произведението си Скици от гората (Woodland sketches).

Още

Първите си уроци по пиано взима от Хуан Буитраго, колумбийски цигулар, който живее при семейството му. Макдауъл по-късно продължава да изучава пиано и солфеж, както и композиционни техники от приятели на Буитраго, сред които и Тереза Кареньо, венецуелска пианистка. През 1877 семейството му се премества да живее в Париж и там Макдауъл постъпва в Парижката консерватория, а по-късно учи и в Консерваторията на Хох във Франкфурт.

През 1884 г. той се жени за Мариан Гризуолд Невинс, която е била негова преподавателка по пиано. Живеят първо във Франкфурт, а после във Вайсбаден. Между 1885 и 1888 Едуард Макдауъл се отдава изцяло на композирането и създава голяма част от по-известните си произведения.

През есента на 1888 г. той се завръща в Америка заради финансови затруднения и до 1896 живее с жена си в Бостън. Назначен е като преподавател в Колумбийския университет до 1904 г. През 1907 г. жена му основава Колонията на Макдауъл – селище на изкуствата, където са се събирали музиканти с цел подобряване или усвояване на нови умения. Едуард Макдауъл умира през 1908 г. и е погребан на същото място.

Музиката му е в романтичен стил, често нежна, напомняща за импресионистичните течения.


По-известни произведения

  • 9 концерта за оркестър
  • Скици от гората – пиеси за пиано
  • Горски идилии, за пиано
  • Две фантастични пиеси, за пиано
  • Две северни песни, за смесен хор

източник: уикипедия