Добри Божилов

Роден: 13 юни 1884 г. в Котел, Източна Румелия

Починал: 1 февруари 1945 г. в София, България, на 60 г.

Националност: България

Професия: финансист, политик

Работил в: УНСС

Постове: Шеф на БНБ

Известен с: Министър-председател на България

Добри Божилов Хаджиянакиев е български финансист и политик от периода на безпартийния режим, министър-председател на България на 59-то правителство (1943-1944) и финансов министър в няколко правителства. Екзекутиран на 1 февруари 1945 г. от комунистическия режим, наложен в България след преврата от 1944 г.

Биография

Добри Божилов е роден на 26 юни (13 юни стар стил) 1884 г. в Котел. През 1902 г. завършва търговската гимназия в Свищов, след което става чиновник в Българската народна банка. Заема различни постове, като през 1922-1935 г. е член на Управителния съвет, а през 1924-1935 г. – подуправител на банката. На няколко пъти изпълнява длъжността управител, а от 1935 до 1938 официално е управител на БНБ. През този период преподава финанси в Свободния университет в София (днес УНСС).

През 1938-1944 г. Добри Божилов е министър на финансите в третото и четвъртото правителство на Георги Кьосеиванов, в двете правителства на Богдан Филов, както и в правителството (1943-1944), оглавявано от самия него.

Божилов е критикуван остро от регента Никола Михов в неговия дневник, че не се справя с управлението на страната, че чака вечно да му се каже какво да прави:

Г-н Божилов не може да се справи с много въпроси по вътрешното положение. Той иска всички да задоволи (за сметка на държавата, разбира се. „На всеки гарван – по бучка“). Държи устатите за пеша, понеже са му задължени, та лично не го критикуват, но работите не вървят добре. На оняденшните разговори, при които се изтъкна тревожното положение, че може да дойдем скоро до глад, макар че имаме храни, че мините са достигнали до 32% дневно производство (а според самия г. Бо[жилов] до 28%), цвекловата реколта може да се компрометира и т. н., г. Божилов само мълчи и чака като чиновник да му заповядат нещо регентите. А това не е правилно. Не може той да се обляга за всичко на нас и да чака идеи само от нас.

Като министър-председател Добри Божилов води нерешителна външна политика, изправен между засилващия се дипломатически и вонен натиск на Обединените нации и заплахите от страна на Германия за пряка окупация на страната по подобие на Италия и Унгария. През пролетта на 1944 г. Съветският съюз отправя ултимативно искане за откриване на негови консулства в Русе и Бургас, в резултат на което Божилов подава оставка и предизвиква правителствена криза.

След преврата от 9 септември Добри Божилов е сред осъдените на смърт от т.нар. Народен съд. Той е екзекутиран на 1 февруари 1945 г. в София. През 1996 г. присъдата е отменена с Решение №172 на Върховния съд.

източник: уикипедия