Димитър Казаков – Нерон.

роден: 22 юни 1933 г. в село Царски извор, Царство България

починал: 16 януари 1992 г. в Божурище, България, на 58 г.

националност: България

професия: художник

образование: ВИИИ „Н. Павлович“ (Национална художествена академия)

учители: проф. Ефтим Томов

кариера в изкуството:

награди:

Димитър Казаков (известен и като Нерон) е български художник. Той е творец, който по своеобразен начин пресъздава жанрово-фолклорни мотиви. Работи с всички техники и с разнообразни материали. Прави 15 самостоятелни изложби.

Биография

Роден на 22 юни 1933 г. в село Царски извор, Великотърновско. През 1965 г. завършва специалност „Графика“ при проф. Ефтим Томов във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София. От 1966 г. участва в художествени изложби в България и в представителни изложби в чужбина. На следващата година получава наградата на СБХ за графика.

Димитър Казаков е творец, който по своеобразен начин пресъздава жанрово-фолклорни мотиви.

Работи с всички техники и с разнообразни материали. Прави 15 самостоятелни изложби, като най-успешната е през 1980 г. Следват десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург. Творби на Нерон са притежание на националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея „А. С. Пушкин“, Москва, в Императорската колекция в Токио.

Заедно с брат си Никола Казаков даряват на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, който се помещава в Старото (или Славейковото) школо, над 500 свои творби – живопис, рисунки върху теракота и фаянс, дървена и каменна пластика. Днес те могат да се видят в няколко просторни зали на втория етаж на възрожденската сграда.

Графити от Димитър Казаков в Божурище
Полицейски участък Божурище с графити

източник: уикипедия