Дамян Заберски

Тази снимка ми изпрати Даниела Заберска, дъщеря на Дамян Заберски. Благодаря ѝ от сърце!

роден: 7 април 1929 г. в Малко Търново, България

починал: 23 януари 2006 г. Бургас, България, на 76 г.

националност: България

професия: художник

Дамян Георгиев Заберски е български художник и реставратор. Реставрирал е храмове на територията на България, включително Бачковския манастир и Аладжа манастир. Автор е на много самостоятелни изложби.

Биография

Завършва специалност живопис в Художествената академия в София през 1955 г. при професор Илия Петров. След това специализира в Париж, Франция. По-късно постъпва в Института за опазване на паметниците на културата към Министерство на културата в София като отговаря за Източна България. Основната му работа била на реставратор, за което той се подготвя при именития професор Ондрачек в Прага, Чехия. След това бива изпратен на специализация в Хале, Германия.

В продължение на 15 години продължава с реставрационна дейност на територията на почти цяла България. Реставрирал е бургаските храмове „Света Богородица“, „Св. Св Кирил и Методий“, църквите „Свети Стефан“ и „Свети Спас“ в Несебър, „Свети Климент“ на остров Света Анастасия, Бачковския манастир и Аладжа манастир.

На 6 декември 2000 г. Заберски е удостоен с титлата „Почетен гражданин на град Бургас“.

Художникът е автор на десетки самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на много галерии в страната, както и на частни колекции в Европа и Америка.

„Разходка“, 70/50, 1995 г .
-, 60/70, 1997 г., масло
-, 100/73 см, –

източник: уикипедия