Клаудио Монтеверди

Портрет от Бернардо Строци, ок. 1630

роден: 15 май 1567 г. в КремонаМиланско херцогство

починал: 29 ноември 1643 г. във ВенецияВенецианска република, на 76 г.

погребан във: Венеция, Италия

националност: Италия

професия: композитор, певец, цигулар, художник

музикална кариера:

религия: католицизъм

Клаудио Монтеверди (на италиански: Claudio Monteverdi) е италиански композитор художник, цигулар и певец. Автор на най-ранната драматична опера „Орфей“ с премиера на 24 февруари 1607 г.

Неговото творчество е преходът между ренесансовата и бароковата музика. В това отношение музиката му се счита за революционна за времето си. През дългия си живот той създава произведения, които биха могли да се причислят както към едната, така и към другата епоха. Монтеверди написва най-ранната драматична опера „Орфей“, поради което се радва на слава през целия си живот. Монтеверди се смята за майстор на мадригала.

Известният композитор е и създател на оперния оркестър; той първоначално се състоял от 30 човека. Той има слава като един от най-известните композитори през ренесанса, както всъщност и като един от първите.


„Орфей“

„Орфей“ (на италиански: L’Orfeo) е опера в 5 действия по либрето на Алесандро Стриджо.

Написана е за ежегодния карнавал в Мантуа. Произведението е определяно като една от първите опери. За първи път е представена в Академията на Мантуа през февруари 1607, а на 24 февруари – в Кралския театър на града. Съвременният дебют на операта е в Париж през 1904 г., когато е представена в концертна версия.

Характерна за „Орфей“ е драматичната сила на богатата оркестрация. Монтеверди използва 15 цигулки, 2 виоли, 2 големи и 2 малки флейти, 2 обоя, 2 корнета, 4 тромпета, 5 тромбона, 2 клавесина, арфа, 2 регала и 1 орган. За времето си тази опера е считана за пример за това, как трябва да се аранжира инструментала. Докато композиторите от Венецианската школа в продължение на две десетилетия са правили това с голяма прецизност, инструментацията на „Орфей“ всъщност е изключително ясна. Основната линия е ясно очертана чрез музикалните контрасти, а мелодиите са дълги и отчетливи, като една част от тях използва монодията, характерна за Флорентинските музиканти.

Сюжетът е базиран върху древногръцкия мит за Орфей, който се опитва да върне жена си Евридика от подземното царство на Хадес.

През 1934 г. Оторино Респиги прави преработка на операта на Монтеверди, която е поставена със същото заглавие.


Действащи лица

  • Музика, въведение – сопран
  • Орфей – тенор
  • Евридика – сопран
  • Силвия, вестоноска – сопран или мецосопран
  • Сперанца – сопран
  • Харон – бас
  • Прозерпина – сопран
  • Плутон – бас
  • Аполон – тенор


Творчество

Монтеверди написва 18 опери, от които днес са запазени единствено „Орфей“, „Коронацията на Попея“, „Завръщането на Одисей“ и известната ария „Lamento“ от неговата втора опера „l’Arianna“. Автор е и на много мадригали и сакрални произведения.

източник: уикипедия