Кристофър Лий

роден: 27 май 1922 г. в Лондон, Англия

починал: 7 юни 2015 г. в Лондон, Англия, на 93 г.

националност: Англия

професия: актьор

активни години: 1946 – 2015 г.

значими роли: Граф Дракула, Франциско Скараманга, Саруман, Граф Дуку

награди:

Сър Кристофър Франк Карандини Лий, CBE (на английски: Christopher Frank Carandini Lee) е британски актьор и певец, известен с професионалното си дълголетие и характерния си басов глас. Носител на наградите „БАФТА“, „Сатурн“, „Сателит“ и награда на президента от фествиала „Карлови Вари“.

Лий е най-известен с ролите си на злодеи. Получава известност с ролята си на Граф Дракула в поредица от филми на ужасите на „Хамър филм прадъкшънс“. Други известни негови роли са тази на лорд Съмърайл в „Плетеният човек“ и Франциско Скараманга в „Човекът със златния пищов“. В началото на 21 век Лий е на над 80 години и все още играе във филми като трилогията „Властелинът на пръстените“, епизоди II и III на „Междузвездни войни“ и „Чарли и шоколадовата фабрика“.

Кристофър Лий е командор на Ордена на свети Йоан от 1997 г., командор на Британската империя от 2001 г. за принос към драматургията и рицар-бакалавър от 2009 г. заради приноса му към драматургията и благотворителността.

Биография

Произход и семейство

Кристофър Лий е роден на 27 май 1922 г. в Белгравия, Лондон в семейството на подполковник Джефри Лий и контеса Естел Мария Карандини де Сарзано. Майка му е всепризната със своята красота и е модел за много картини и скулптури на велики художници и скулптори от тази епоха. Прадядото по майчина линия на Кристофър Лий е италиански политически бежанец, а прабаба му е оперната певица Мария Карандини.

През 1926 г. родителите му се разделят, след което Кристофър, сестра му и майка му се преместват да живеят в Швейцария. След като се записва да учи в академията „мис Фишер“, Лий изиграва и първата си роля – на злодея Румпелщилцхен в училищна постановка. По-късно семейството се завръща в Англия, където Лий учи старогръцки и латински език в „Уелингтън Колидж“ в графство Бъркшър. След като се дипломира, работи като чиновник в различни лондонски корабни компании.

През 1961 г. Кристофър Лий се жени за бившия датски модел Бригит Крьонке (Birgit Krøncke). Двамата имат дъщеря на име Кристина Ерика Карандини Лий, която е омъжена за Хуан Франциско Анейрос Родригес. Лий е чичо на британската актриса Дейм Хариет Уолтър, братовчед на Иън Флеминг (автор на шпионските романи за „Джеймс Бонд“), далечен роднина на генерал Робърт Лий и астронома Джон Лий.

Почива на 7 юни 2015 г. в болница в Лондон от дихателни проблеми и сърдечна недостатъчност.

източник: уикипедия