Карлош Сейшаш

Роден: 11 юни 1704 г. в Коимбра, Португалия

Починал: 25 август 1742 г. в Лисабон, Португалия, на 38 г.

Националност: Португалия

Професия: композитор, музикален педагог

Жозе Антонио Карлош Сейшаш (на португалски: José António Carlos de Seixas, изговаря се по-близко до Жузе Антониу Карлуш Сейшаш) е португалски бароков композитор.

Биография и творчество

Той е син на Франсишко Ваш, органист в катедралата на Коимбра, и Марселина Нунеш. През 1781 г., след смъртта на баща си, го замества. От 1720 г. живее в Лисабон и дава уроци по клавесин. Номиниран е за органист – място, което му позволява да свири в Кралската капела. Преподава и музика у най-знатните семейства.

Въпреки че е имал контакти с неаполитански музиканти, Сейшаш не възприема доминиращия за епохата италиански стил в музиката. Дори неаполитанският композитор Доменико Скарлати, който през 1721 г. пристига в Лисабон като първи маестро на Кралската капела и учител на инфантата Мария Барбара де Браганца, признава Сейшаш за най-добрия музикален педагог, когото познава.

Сейшаш се жени през 1731 г. за 28-годишната D. Maria Joana Tomásia da Silva, с която имат двама сина и две дъщери.

Композиторът умира през 1742 г., едва 38-годишен, от треска. Погребан е в базиликата Санта Мария в Лисабон.

Повечето от произведенията му са унищожени по време разрушителното за Лисабон земетресение през 1755. Съхранени са само три пиеси за оркестър, стотина клавирни сонати и вокални литургични произведения (много по-консервативни в сравнение с неговата инструментална музика).

източник: уикипедия