Карл Филип Емануел Бах

роден: 8 март 1714 г. във Ваймар, Саксония-Ваймар

починал: 14 декември 1788 г. в Хамбург, Свещена Римска империя, на 74 г.

националност: Германия

професия: композитор

образование: Лайпцигски университет

музикална кариера:

  • активен период: от 1725 г.
  • направление: класическа музика

семейство:

религия: лутеранство

Карл Филѝп Емануѐл Бах (на немски: Carl Philipp Emanuel Bach) е немски композитор и музикант, вторият от петте сина на Йохан Себастиан Бах и Мария Барбара Бах. Известен е също като Берлинския или Хамбургския Бах. Един от основателите на класическия музикален стил, творил в епохата на рококо и класицизма.

Живот и творчество

Карл Филип Емануил Бах е роден във Ваймар. На 10-годишна възраст се обучава в школата към църквата св. Тома в Лайпциг (през 1723 г. Баща му става кантор на школата и църквата). След школата, Карл Филип изучава право в университета в Лайпциг (1731) и Франкфурт на Одер (1735). През 1738 г., на 24-годишна възраст, той получава степен, но изоставя кариерата на юрист и се посвещава на музиката.

След няколко месеца, по препоръка на Силвиус Леополд Вайс, постъпва на служба при бъдещия крал на Прусия Фридрих Велики, който по това време е кронпринц. След възкачването му на престола, Карл Филип става член на кралския двор. По това време той е сред най-известните клавирни изпълнители, а сред съчиненията му (от 1731 г. дотогава) има вече над 30 клавирни сонати и концертни произведения. Карл Филип Емануил пише два цикъла сонати, посветени на Фридрих и херцог Вюртембергски. Тези произведения му помагат да получи длъжността придворен музикант.

През 1768 г. Бах сменя Георг Филип Телеман на длъжността капелмайстор в Хамбург. След това назначение той започва да отделя по-голямо внимание на църковната музика. През следващата година написва ораторията „Израилтяните в пустинята“, а между 1769 и 1788 г. създава над 20 пасиона и около 70 кантати, литании, мотети и други произведения на духовна тематика.

Карл Филип Емануил Бах умира в Хамбург на 14 декември 1788 г.

източник: уикипедия