Арман Жан дю Плеси дьо Ришельо

Роден: 9 септември 1585 г. в Париж, Франция

Починал: 4 декември 1642 г. в Париж, Франция, на 57 г.

Националност: Франция

Занятие: държавник, благородник, духовник

Религия: римокатолик, християнин

Мандат като Първи главен министър на Френския крал: 12 август 1624 – 4 декември 1642 г.

Кардинал Ришельо, Арман Жан дю Плеси дьо Ришельо (на френски: Armand Jean du Plessis de Richelieu) е френски духовник, благородник и държавник.

Биография

Роден е на 9 септември 1585, починал на 4 декември 1642.

Посветен за епископ през 1607, той навлиза късно в политиката, ставайки Държавен секретар през 1616. Ришельо бързо се издига в църквата и в държавното управление, ставайки кардинал на Католическата църква през 1622, и Първи министър на Луи XIII през 1624. Той остава на този пост до смъртта си през 1642. Наследен е от кардинал Джулио Реймондо Мазарини.

Кардинал Ришельо често е наричан Главен Кралски министър и поради това се счита, че той е първият министър-председател в историята. Чрез ограничаване властта на благородниците, той трансформира Франция в силно централизирана държава. Той успява да укрепи кралската власт и да потуши местните фракции. Установява стабилност в държавата, докато в останала част на Европа гори Тридесетгодишната война.

Негова главна външнополитическа цел е да ограничи мощта на Австро-Испанската Хабсбургска династия.

Въпреки че не всички причини за войната са религиозни, тя се поляризира и от една страна застават силно католическите Австрия и Испания, а от друга – протестантските Швеция и Германия.

През 1633 г. Ришельо включва Франция във войната, но на страната на протестантските държави, въпреки че той самия е Римокатолически кардинал. За да постигне основната си цел – господство на Франция над Европа, той пренебрегва религията си и страната му се бие с протестантските Швеция и Германия срещу католическите Испания и Австрия, тъй като те са най-големите сили в Европа по това време и съответно основен конкурент на Франция за господство.

През 1635 г. Ришельо основава Френската академия.

Сред военните операции, ръководени лично от Ришельо, е обсадата на Ла Рошел, започнала на 10 септември 1627, която продължава 14 месеца. Крепостта е превзета, след което е отменено правото на хугенотите да имат укрепени градове и военни гарнизони. Падането на Ла Рошел възстановява напълно властта на краля в южната и западната част на Франция.


Цитати от Ришельо

  • Ако народът твърде много благоденства, би било невъзможно да бъде удържан в границите на неговите задължения.
  • Дайте ми само шест реда, написани от ръката на най-честния човек, и аз ще намеря в тях достатъчно, за да бъде обесен.
    Qu’on me donne six lignes écrites de la main du plus honnête homme, j’y trouverai de quoi le faire pendre.

Цитати за Ришельо

  • Ако има Бог, надявам се Ришельо за всичко да си плати. Ако няма Бог, на Ришельо силно му е провървяло.
папа Урбан VІII

източник: уикипедия