Ава Гарднър.

Ава Гарднър (1951)

родена: 24 декември 1922 г. в Брогден, Северна Каролина, САЩ

починала: 25 януари 1990 г. в Уестминстър, Лондон, Великобритания, на 67 г.

националност: САЩ

професия: актриса

актьорска кариера:

семейство:

религия: атеизъм

Ава Лавиния Гарднър (на английски: Ava Lavinia Gardner, произнася се Ева) е американска филмова актриса, чието име е включено в списъка на Американския филмов институт (AFI) като една от най-големите филмови звезди на всички времена.

Получава номинации за Оскар за филма Могамбо (1953 г.), където партнира на Кларк Гейбъл, и БАФТА награди за филмите На брега (1959 г.) и Нощта на игуаната (1964 г.). През 1999 г. Американският филмов институт включва Гарднър под Номер-25 в класацията на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино.

Биография

Ава Гарднър е родена близо до земеделската общност в Грабтаун, Северна Каролина. Тя е най-малкото от общо седем деца. Има двама по-големи братя, Реймънд и Мелвин, и четири по-големи сестри – Беатриче, Елси Мей, Инес и Мира. Нейните родители са бедни фермери, занимаващи се с отглеждане на памук и тютюн. Единственият документиран произход на Гарднър е английски.

Тя е отгледана в майчината си вяра, баптизъм. Докато децата са още малки, семейство Гарднър губи бизнеса си при пожар. Това заставя Джонас Гарднър да работи в дъскорезница и като готвач и иконом в близкото училище в Броген.

Когато Ава Гарднър е на 7 години, семейството решава да опита късмета си в голям град, в Нюпорт Нюз, Вирджиния, където бащата на Гарднър заболява и умира от бронхит през 1938 г., когато Ава е на 15 години. След смъртта на Джонас Гарднър семейството се премества в Рок Ридж, близо до Уилсън, Северна Каролина.

Ава Гарднър посещава гимназия и завършва там през 1939 г. След това посещава секретарски класове в Атлантическия християнски колеж в Уилсън за около година.

Ава Гарднър посещава сестра си Беатрис в Ню Йорк през 1941 г., когато съпругът на Беатрис Лари Тар, професионален фотограф, предлага да ѝ направи снимка. Слага снимката на предното стъкло на своето фотографско студио на Пето авеню.


Бракове и връзки

Скоро след като Гарднър пристигна в Лос Анджелис, среща актьора Мики Руни. Двамата се женят на 10 януари 1942 г. Развеждат се през 1943 г. най-вече заради неговите изневери, но Ава се съгласява да не признае причината, за да не попречи на кариерата му.

Вторият ѝ брак също е кратък, за джаз музиканта Арти Шоу, от 1945 до 1946 г. Шоу преди това е женен за Лана Търнър.

Третият и последен брак е за певеца и актьора Франк Синатра, от 1951 г. до 1957 г. По-късно в автобиографията тя заявява, че това е любовта на живота ѝ. Синатра се развежда със съпругата си Нанси, за да се ожени за Ава. Тя остава добър приятел със Синатра до края на живота си.


Смърт

„Нощта на игуаната“ от 1964 г. е последният филм, който носи популярност на актрисата. Макар че продължава да се снима и по-късно, кариерата ѝ запада след това.

Ава Гарднър умира от пневмония в Лондон през 1990 г.

източник: уикипедия