Асен Пейков

роден: 28 юни 1908 г. в София, България

починал: 25 септември 1973 г. в Рим, Италия, на 65 г.

националност: България

професия: скулптор

образование: Художествена академия в София

учил при: Андрей Николов

Асен Пейков е български и италиански скулптор, живял и работил дълги години в Италия. Статуята на Леонардо да Винчи на входа на международното летище в Рим е негово дело. Площад в Рим е кръстен на него.

Биография

Пейков е роден в София през 1908 г. По-голям брат е на художника Илия Пейков. Семейството се мести в Севлиево през 1914 г. След смъртта на баща му през 1923 г., Асен Пейков се премества в Созопол, където за пръв път започва да се занимава със скулптура. Завършва Художествената академия в София със златен медал.

Като студент участва в конкурса за паметник пред Софийския университет на неговите първи дарители братята Евлоги и Христо Георгиеви и получава втора награда. През 1938 г. открива първата си самостоятелна изложба в своето ателие на бул. „Цар Освободител“ в София. Няколко месеца след това напуска окончателно България.

След заминаването си от България Асен Пейков живее в Париж, Мадрид, Съединените щати, накрая се установява в Италия. През следващите години Пейков се превръща в една от водещите фигури на италианската скулптура. Ученик е на професор Андрей Николов и последовател на римската пластична школа. Създава над 1300 творби.

В ателието си на улица „Маргута“ № 54 в Рим прави потрети на много изтъкнати италиански интелектуалци, както и на редица световноизвестни личности.

Ларго „Асен Пейков“ в Рим

Асен Пейков умира в Рим през 1973 г. Има син Рудолфо Пейков.


Творчество

Сред многобройните произведения на Пейков най-известни са:

  • статуята на Леонардо да Винчи на международното летище в Рим,
  • бронзовата Минерва в Университета в Бари,
  • мраморната статуя на Сан Джовани в Рим,
  • фигурата на Атлета в Чекиньола,
  • бюстът на Папа Пий XII за конгресния център „Мондо Милиоре“ в Рим.

Автор е също на бронзовата роза – символ на „Премия симпатия“, една от най-престижните римски награди, учредена през 1967 г.


Признание

През 2000 г. посмъртно е обявен за „Почетен гражданин на Севлиево за столетието“.

По повод 100-годишнината от рождението на Асен Пейков на 27 юни 2008 г. в град Севлиево е открита художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“.

Площад (ларго) в Рим е наименуван на художника.

източник: уикипедия