Артур Шербиус

роден: 30 октомври 1878 г. във Франкфурт на Майн, Германия

починал: 13 май 1929 г. в Берлин, Германия, на 50 г.

националност: Германия

професия: електроинженер, изобретател

образование:

  • Технически университет в Мюнхен
  • Университета в Хановер

известен с: криптиращата машина Enigma

Д-р Артър Шербиус (на английски: Dr. Arthur Scherbius) е немски електроинженер, изобретател и пионер, изобретил известната машина за механично шифриране на Enigma. Той патентова изобретението и по-късно продава машината под търговското име Enigma.

Изобретението на Шербиус предлага ненадминати до тогава възможности и показва важността на криптографията за военни и граждански разузнавания.

Живот и работа

Артур Шербиус е роден във Франкфурт на Майн, Германия. Баща му е бизнесмен.

Учи електротехника в Техническия университет в Мюнхен, а след това учи в университета в Хановер, завършвайки през март 1903 г. На следващата година представя дисертация на тема „Предложение за изграждане на индиректно управление на водна турбина“, и получава докторска степен по инженерни науки.

Впоследствие, в Германия и Швейцария Шербиус работи за редица фирми, занимаващи се с разработки, свързани с електричеството.

През 1918 г. основава фирмата на Scherbius & Ritter. Представя редица изобретения: асинхронни двигатели, електрически възглавници и керамични нагревателни части. Неговите изследователски приноси водят до там, че името му да се свързва с принципа на Шербиус за асинхронни двигатели.

На 23 февруари 1918 г. Артур Шербиус подава заявка за патент за шифровъчна машина, базирана на въртящи се ротори.

Първият дизайн на Enigma е наречен Model A и е чудовищен по размери (50 кг) и с форма на касов апарат. Следват Model B и Model C – преносими устройства, в които буквите са обозначени с крушки. „Enigma“ вече прилича на пишеща машина в дървена кутия. „Енигма“ е гръцката дума за „загадка“.

Машината за шифриране „Enigma“ първоначално е пусната за продажба на пазара. Един от моделите е закупен от германския флот (в модифицирана версия) през 1926 г. Немската армия купува същия модел (също модифицирана версия, малко по-различна от тази на флота) няколко години по-късно.

По това време Шербиус за пръв път се сблъска с проблеми, защото никой не проявява интерес и дори не забеляза изобретението му. Но той все пак е убеден, че неговата Enigma ще пробие на пазара. В крайна сметка германската армия проявява интерес към новото криптографско устройство след няколко разочарования в миналото. Серийното производство на Енигма започва през 1925 г. и първите машини влизат в употреба през 1926 г.

Enigma на Шербиус осигурява на германската армия най-силния криптографски шифър на света – така военните съобщения на германците са оптимално защитени по време на Втората световна война.

Артур Шербиус обаче не успява да изпита успеха на своята машина. Той умира през 1929 г. при инцидент с кон.

В “Катедралата на Тюринг” на Джордж Дайсън отбелязва, че

… криптографската машина е изобретена от немския електроинженер Артур Шербиус, който я е предложил на германския флот, но тя е била отхвърлена. След това Шербиус основава Chiffriermaschinen Aktiengesellschaft, за да произведе машината под марката Enigma за шифриране на търговски съобщения, като например трансфери между банки. Немският флот променя мнението си и приема модифицирана версия на машината Enigma през 1926 г., последвано от германската армия през 1928 г. и германските Военновъздушни сили през 1935 г.

източник: уикипедия