Антонио Страдивариус

Роден: 1644 г. в Кремона, Италия

Починал: 18 декември 1737 г. в Кремона, Италия, на 93 г.

Националност: Италия

Професия: майстор на струнни инструменти

Антонио Страдивари (на италиански: Antonio Stradivari), известен още с латинизираното си име Антониус Страдивариус, е италиански лютиер и знаменит майстор на струнни инструменти, ученик на Николо Амати.

Създал е над 1200 цигулки, виоли, чела, арфи и др. Днес са запазени около 650 инструмента негова изработка.

Латинизираната форма на неговата фамилия, Stradivarius, както и кратката Strad, често се използва, за да се обозначат неговите инструменти.

Биография

Счита се, че Антонио Страдивари е роден в Кремона през 1644 г., въпреки че точната дата на неговото раждане не се знае. Негови родители са Александро Страдивари (на италиански: Alessandro Stradivari) и Анна Морони (на италиански: Anna Moroni). Предполага се, че в периода от 1667 до 1679 той работи безплатно като ученик на Николо Амати, като изпълнява черната работа.

Създал е над 1200 цигулки, виоли, виолончели, арфи и др. Днес са запазени около 650 инструмента негова изработка.

Латинизираната форма на неговата фамилия, Stradivarius, както и кратката Strad, често се използва, за да се обозначат неговите инструменти.

Антонио Страдивари умира в Кремона, Италия на 18 декември 1737 и е погребан в Базиликата Сан Доменико в Кремона. Ученици на Страдивари са били неговите синове Франческо и Омобоно. Счита се, че Антонио Страдивари не е предал своя богат опит на никого, включително и на синовете си. От 1100 инструмента днес са останали само 650.

източник: уикипедия