Ендрю Карнеги

роден: 25 ноември 1835 г. в Дънфърмлин, Великобритания

починал: 11 август 1919 г. в Ленъкс, САЩ, на 83 г.

погребан: САЩ

националност: САЩ

професия: бизнесмен

религия: атеизъм

Андрю Карнеги (на английски: Andrew Carnegie) е американски бизнесмен и филантроп от шотландски произход.

Биография

Той е роден в Дънфърмлин, Шотландия в бедно семейство и емигрира в САЩ през 1848 г. Заселва се със семейството си в Питсбърг, Пенсилвания, където по-късно си спечелва името на известен бизнесмен и филантроп.

През 1870 г. построява първата си доменна пещ, а към 1890 г. е начело на бързо растящата американска стоманодобивна промишленост. Негово верую е „Евангелието на богатството“ (на английски: Gospel of Wealth), чиято централна теза е, че богатите имат морален дълг да бъдат големи филантропи. В съответствие с това през 1900 г. създава в Питсбърг Техническо училище „Карнеги“ с цел да обучи майстори и занаятчии и да ги превърне в инженери и учени. Впоследствие то се разширява и превръща в университета „Карнеги Мелън“. Построил е стотици обществени библиотеки и няколко големи научноизследователски центъра и фондации.

Дарява немалка сума за построяването на концертна зала в Ню Йорк, наименувана в негова чест „Карнеги Хол“. Други сгради с дарения от него и носещи неговото име са:

  • 420-местна зала в Люисбург, Западна Вирджиния;
  • 1928-местна зала в Питсбърг, Пенсилвания (в съседство с музея „Карнеги“ за естествена история, както и с библиотеката „Карнеги“ на Питсбърг);
  • 1022-местна музикална зала, част от библиотеката на предградието на Питсбърг Хоместед;
  • 540-местна зала в родния му град Дънфърмлин, Шотландия.

Фондацията на Карнеги спонсорира провеждането на известната Карнегиева анкета след Междусъюзническата война в 1913 г.

В София, близо до НДК има улица, носеща неговото име.

източник: уикипедия