Александру Йоан Куза

роден: 20 март 1820 г. в Галац / Бърлад (според други източници), Румъния

починал: 3 май 1873 г. в Хайделберг, Германия, на 53 г.

националност: Румъния

Александру Йоан Куза (на румънски: Alexandru Ioan Cuza, Александру Йоан I) е основателят на съвременна Румъния, обединил страната, и първи владетел на Румъния (1859-1866).

Биография

На 5 януари 1859 г., в Яш, Александру Йоан Куза е избран за владетел на Княжество Молдова. На 24 януари 1859 г., в Букурещ – за владетел на Влашко. На 24 декември 1861 г., въпреки че двете княжества са под върховенството на Османската империя, той обявява създаването на държавата România (Румъния) със столица Букурещ.

Александру Йоан I и избраният министър-председател Михаил Когълничану започват поземлени реформи по френски образец. С това обаче предизвикват недоволството на църковния клир и едрите земевладелци, както и на Русия и Османската империя. Същевременно, Александру Йоан I е донякъде пречка за окончателното обединяване на двете княжества. Тогавашните политици са виждали изхода в това на трона да седне признат европейски княз. Така, в 4.00 ч. сутринта на 22 февруари 1866 г. конспиративна група военни нахлува в двореца, за да го принуди да подпише абдикирането си. През следващите дни е изпратен зад граница.

С това тронът е освободен за следващия румънски владетел – Карл фон Хоенцолерн-Зигмаринген, който на 26 март 1866 г. официално встъпва като владетел на Румъния.

Александру Йоан Куза умира на 15 май 1873 г. в изгнание в Хайделберг.

източник: уикипедия