Александър Дубчек

Alexander Dubček

роден: 27 ноември 1921 г. в Ухровец, Чехословакия

починал: 7 ноември 1992 г. в Прага, Чехословакия, на 70 г.

националност: Чехия

професия: политик

Александър Дубчек (на словашки: Alexander Dubček) е чехословашки и словашки политик.

Той е ръководител на Чехословакия като председател на парламента и за кратко генерален секретар на Чехословашката комунистическа партия (1968-1969). Главен инициатор е на кампанията за реформиране на комунистическия режим (известна като Пражка пролет) към „социализъм с човешко лице“.

Биография

Роден е в семейство на словашки комунисти. През 1925 г. емигрират в СССР, където родителите му участват в създаването на занаятчийски кооператив от чужденци Interhelpo (международна помощ) в гр. Фрунзе, днес Бишкек, Съветска Киргизия. После се преместват в гр. Горки, където той учи в средно училище.

През 1938 г. семейството му се завръща в Словакия, защото според тогавашните закони е трябвало да приемат само съветско гражданство. Взима участие в антифашистското движение срещу режима на словашкия свещеник и политик Йозеф Тисо и в Словашкото национално въстание (1944), където два пъти е раняван, а брат му Юлиус е убит.

След войната работи в промишлеността, става активист на Комунистическата партия. Преминава на партийна работа от 1949 г.:

  • секретар и първи секретар на областния комитет на Словашката компартия в Тренчин,
  • първи секретар в Банска Бистрица (1951-1952),
  • избран е за член на Националното събрание (парламента) на Чехословакия (1951).

В периода 1955-1958 следва политически науки във Висшата партийна школа на КПСС в Москва, получавайки титлата доктор на социално-политическите науки. Става първи секретар на обкома в Братислава (1958). В периода 1960-1969 г. е секретар и първи секретар на Словашката компартия, както и депутат и председател на Федералното събрание (парламента) на Чехословакия.

Първи секретар е на ЦК на Чехословашката комунистическа партия от януари 1968 до април 1969 г. Инициатор е на Пражката пролет, целта на която е да построи „социализъм с човешко лице“. След окупацията на Чехословакия от въоръжени сили на Организацията на Варшавския договор Дубчек се отказва от своите функции.

Постепенно е освободен от заеманите постове, прехвърлян е на по-ниски длъжности. Посланик е в Турция (1969-1970). Изключен е от партията (1970), лишен е от статута на депутат. Работи по управлението на лесничействата в Словакия до пенсионирането си през 1981 г.

През 1989 г. Дубчек участва в Нежната революция. Избран е за председател на Федералното събрание на Чехословакия през декември 1989 г. Възстановява Социалдемократическата партия на Словакия (1990).


Смърт

Тежко ранен е при автомобилна катастрофа на автомагистрала в Чехия. Хоспитализиран е в Прага, извършена му е хирургическа операция, но след 2 месеца почива на 7 ноември 1992 г.

Изказвани са редица предположения, че транспортното произшествие е инсценирано с цел Дубчек да бъде отстранен от политиката. Смъртта му е разследвана чак до 2000 г., когато вътрешното министерство на Словакия обявява, че катастрофата не е в резултат от заговор. Оцелелият шофьор е осъден на 12 месеца затвор.

източник: уикипедия