Алесандро Волта

роден: 18 февруари 1745 г. в Комо, Миланско херцогство

починал: 5 март 1827 г. в Комо, Кралство Ломбардия-Венеция, на 82 г.

националност: Италия

професия: физик, химик

научна дейност в област: Физика

Алесандро Волта (на италиански: Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta) е италиански учен – физик и химик. Откривател на газа метан. Създател на първата електрическа батерия.

Биография

Роден е в гр. Комо, където и завършва образованието си. Изпратен от родителите си да учи в йезуитско училище, с цел да стане адвокат, той много скоро разбира, че повече го интересуват физичните и химични явления. Ентусиазиран от тях, пише първото си научно произведение, озаглавено „De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus“.

През 1774 г. става учител по физика в родния си град, а пет години по-късно – професор в университета в Павия.

През 1775 г. изработва „електрофор“ – уред, с който се произвежда статично електричество. Следващите две години се занимава с химия на газовете и открива газа метан.

Около 1800 г. открива и изработва първата електрическа батерия, състояла се от редуващи се един върху друг медни и цинкови дискове, разделени с накиснато в солен разтвор кече. Това е първата и десетилетия наред единствена батерия – източник на постоянно ЕДН. Подобен източник например използвал Майкъл Фарадей в прочутите си опити, с които открил явлението електромагнитна индукция.

През 1810 г. Наполеон му дава титлата граф.

Умира през 1827 г.

През 1897 г. на негово име е наречена единицата за електрично напрежение – волт. Той открил, че винаги може да се получи „електрическа сила“, когато два различни метала се поставят в проводяща течност.

Интересно е, че преди въвеждането на еврото в Италия ликът на Волта е бил изобразен на банкнотата от 10 000 лири.

източник: уикипедия