Адолф Сакс

роден: 6 ноември 1814 г. в Динан, днес Белгия

починал: 4 февруари 1894 г. в Париж, Франция, на 79 г.

националност: Белгия

професия: изобретател

изобретения: саксофон

Антоа̀н Жозѐф Адо̀лф Сакс (на френски: Antoine Joseph Adolphe Sax) е белгийски майстор на музикални инструменти, изобретил саксофона.

Биография

Адолф Сакс е роден през 1814 г. в Динан, днес в Белгия, в семейството на Шарл-Жозеф Сакс, също майстор на музикални инструменти. Адолф започва да прави инструменти от ранна възраст, като по-късно изучава флейта и кларинет в Кралското училище по пеене в Брюксел. След като напуска училище, той започва да експериментира с нови видове инструменти. Първото му важно изобретение е подобрение на бас кларинета, което патентова през 1834 г.

През 1841 г. Сакс се премества за постоянно в Париж и започва да работи върху нова серия инструменти, които демонстрира през 1844 г. Те получават името саксхорни и се използват широко и днес. През 1845 изобретява не толкова успешните сакстромби, медни инструменти с по-тесен отвор от саксхорните.

Още около 1840 г. Сакс изобретява кларинет-бурдон, неуспешен предшественик на контрабас кларинета. По същото време той разработва и инструмента, с който е най-известен – саксофона, патентован през 1846. С времето саксофонът придобива известност и през 1867 г. Адолф Сакс получава преподавателско място в Парижката консерватория.

Той продължава да прави нови инструменти до края на живота си.

източник: уикипедия