Виола Ополска

Родена: ок. 1204

Починала: 7 септември 1251 г.

Националност: България

Княгиня Велеслава (на полски: Wiola, Виола) е родственица на българския цар Иван Асен II и княгиня на Ополе чрез брака си с княз Казимир I Ополски (1178/79 – 13 май 1230).

Биография

Виола е омъжена за княз Казимир през 1218 г., когато той преминава през България на връщане от кръстоносен поход в Палестина. След омъжването си за него Виола получила титлата княгиня на Ополе, която носи от 1218 до 1231 г. Според източниците тогава княгинята е била на около 14 години, от което може да се предположи, че е родена около 1204 г.

Исторически данни за българския произход на княгиня Виола се съдържат в хрониката на полския историк Ян Длугош от XV в., в която сред събитията от 1251 г. е записано и:

Viola genere et natione Bulgara, Ducissa de Opole, moritur (Умира Виола, княгиня на Ополе, по род и народност българка).

Българският произход на княгинята се доказва и от факта, че по нейно време сред обкръжението на Виола и съпруга ѝ се споменават велможи, чиито имена не са характерни за Полша, но са често срещани на Балканите. Според някои учени княгинята е племенница на цар Иван Асен II от неговата сестра Анна или е негова първа братовчедка и незаконна дъщеря на цар Калоян, или е дъщеря на цар Борил.

Докато за българския произход на Виола колебания сред научната общност почти няма, известни съмнения буди роднинската ѝ връзка с династията на Асеневци. Според някои историци в Германия и Полша Виола със сигурност е била част от българския царски род, тъй като през многовековната си история Пястите се сватосват само и единствено с лица от владетелски произход.

Княгиня Виола е майка на княгиня Ефросиния Ополска (ок. 1229 – септ. 1292/93) и баба на полския крал Владислав I Локетек. Княз Владислав Ополчик (ок. 1330 – Ополе, 14 май 1401) е неин праправнук.

Според информация на РФИ, след като остава вдовица, княгиня Виола продължава да управлява Ополе. Според същата информация тя основава манастир, в чиято катедралата могат да бъдат видени саркофазите на нейните потомци и неин владетелски печат. На него княгиня Виола е представена седнала, със синовете си Мешко и Владислав от двете ѝ страни.

Според Георги Асьов, през князете на Мазовия, династиите на австрийските и испанските Хабсбурги и френските Бурбони, кръвта на Асеневци е достигнала до Симеон Сакскобургготски.

източник: уикипедия