Вилхелм Вунд.

роден: 16 август 1832 г. в Некарау, Баден

починал: 31 август 1920 г. в Гросботен, Германия, на 88 г.

националност: Германия

професия: психолог

образование:

научна дейност:

  • област: Психология, физиология
  • работил в: Лайпцигски университет
  • видни студенти: Едуард Титченър, Грандвил Стенли Хол, Освалд Кюлпе, Хуго Мюнстерберг, Владимир Бехтерев, Джеймс Кетъл, Лайтнер Уитмър
  • публикации: „Психология на народите“ (1901 – 1904)
  • известен със: създаването на експерименталната психология
  • повлиян от: Густав Фехнер
  • повлиял на: Емил Крепелин

философия:

Вилхелм Максимилиан Вунд (на немски: Wilhelm Maximilian Wundt) е германски психолог, физиолог, философ. Занимава се преди всичко с логика и с теорията на познанието. Често е определян като основоположник на експерименталната психология. През 1879 г. създава първата в света психологична лаборатория – в Лайпцигския университет.

Биография

Роден е на 16 август 1832 г. в Некарау (днес част от Манхайм), Баден, в семейство на лютерански пастор. Следва медицина, но се отказва от лекарска практика. Увлича се по идеалистическа философия. В изследванията си открива влиянието на специфични фактори, при което започва да преобладава интересът му към психологията.

През 1875 г. Вунд започва работа в Лайпцигския университет като преподавател по физиология и философия, като уговорката му с университета е да има възможност да създаде лаборатория по експериментална психология. Такава лаборатория е създадена през 1879 г. и тя е първата създадена в света, а две години по-късно лабораторията се трансформира в Институт по експериментална психология. Като основен метод в своята лаборатория той използва интроспекцията (самонаблюдението).

Вунд създава първата теоретична школа за научна психология в Германия. Едуард Титченър (ученик и последовател на Вунд), по-късно в САЩ я наименува Структурализъм.

При Вунд учат и множество българи, дали началото на психологията като наука в България, като Цветан Радославов (написал химна на България), д-р Кръстьо Кръстев, Никола Алексиев, Иван Шишманов, Петър Нойков, Никола Бобчев и Пенчо Славейков.

Умира на 31 август 1920 г. в Гросботен, до Лайпциг, на 88-годишна възраст.


Научна дейност

Вунд изучава човешкото съзнание и сложните химически вещества, които са негови съставни елементи. Така той представя психологичната наука – като допирателна с физиката и с химията, в която съзнанието е набор от опознаваеми части. Освен че Вунд базира своите изследвания на научни и на физиологични методи, той често използва и метода на интроспекцията, който към днешна дата не се разглежда като научен, понеже не дава възпроизводими резултати.

Вилхелм Вунд често е наричан баща на съвременната психология. Някои негови трудове, като „Принципите на физиологичната психология“, са класически и фундаментални в областта на психологията. Независимо, че допуска неточност и противоречивост в теорията си, той остава с изключително значение за развитието на психологията. Най-известното му произведение е „Психология на народите“ в 10 тома.


Признание

В негова чест астероидът 11040 Вунд, открит през 1907 г., носи неговото име.

източник: уикипедия