Велимир Прелич.

роден: 1884 г. в Сиеница, Кралство Сърбия

починал: 16 януари 1928 г. в Скопие, Кралство на сърби, хървати и словенци, на 44 г.

националност: Сърбия

професия: юрист

Велимир Прелич (на сръбски: Велимир Прелић или Velimir Prelić) е сръбски юрист, прокурор в Скопие по време на Кралство на сърби, хървати и словенци. През 1928 г. е убит при атентат от българската революционерка, член на ВМРО, Мара Бунева.

Биография

Роден е в градчето Сиеница, тогава в османски Санджак. През 1904 г. е изпратен в Скопие като секретар на митрополит Фармилян Скопски, но в действителност, организира сръбската пропаганда в Македония. След Младотурската революция в 1908 г. е делегат на Първата сръбска конференция, провела се между 12 и 15 август 1908 г. в Скопие, на която е основана Сръбска демократическа лига в Османската империя.

Прелич е полковник от сръбската полиция и юридически съветник на губернатора на Вардарска бановина (според други източници — на Скопското велико жупанство). По заповед на Велимир Прелич през 1927 г. на Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация, подсъдимите са подложени на жестоки изтезания — стягане на главите, чупене на ръцете и дори заравяне живи заради българското си самосъзнание.

След произнасянето на тежките присъди над подсъдимите студенти в края на декември 1927 г. на 13 януари 1928 г. Мара Бунева разстрелва Велимир Прелич в центъра на Скопие на стария Камен мост на Вардар, след което се прострелва в гърдите. Бунева умира на следващия ден, а Прелич – в болница три дни по-късно.

източник: уикипедия