Валя Вербева.

родена: 10 март 1918 г. в Котлево, Русия

починала: 3 януари 2008 г. в София, България, на 89 г.

националност: България

професия: балерина

Валя Вербева (Валентина Петрова Вербева) е българска балетна артистка. От 1945 г. играе в Народната опера в София. Забележителни са превъплъщенията ѝ в балетите “Копелия“, “Бахчисарайски фонтан“, “Лебедово езеро“, “Есмералда“, “Жизел“, “Съперници“, “Лауренсия“, „Червеният мак“.

Биография

Бащата на Валя Вербева е виден лекар, основател на Катедрата по епидемиология към Медицинския университет в София. Валентина израства в семейство с пиетет към изкуството и още от малка я влече танцът.

В София учи при Вера Александрова и Ана Воробьова, а по съвет на Воробьова заминава за Париж да се усъвършенства. Нейни педагози там са Олга Преображенска и Любов Егорова, а в същото време Вербева работи в различни балетни трупи и пътува из Франция, Швейцария, Люксембург, даже в Африка.

След завръщането си в България след 2 години престой във Франция, готова балерина, по настояване на баща, си тя следва скулптура в Художествената академия при проф. Иван Лазаров. За седем години прекъсва балетната си кариера, но всеки ден тренира.

И когато в София гостува прочутата балерина Олга Лепешинска, Вербева се връща към балета – явява се на конкурс в Софийската опера и веднага е назначена за солистка. Дебютът ѝ е през 1945 г. с ролята на Сванилда от „Копелия“ на Лео Делиб, а една година по-късно играе ролята на Мария от „Бахчисарайски фонтан“ от Асафиев.

Така, в продължение на 15 години, Валя Вербева е една от примабалерините на Националната опера.

Специализира балетна педагогика в Москва и Санкт Петербург и след оттеглянето от сцената се посвещава на педагогическа дейност – преподава в Държавното хореографско училище. Създава от първия си випуск няколко примабалерини – Вера Кирова, Мария Коцева, Емилия Драгостинова, Снежа Дескова, Елена Игнатова.

Не ѝ дават нов клас и тя, останала без средства, работи на един строеж. Пенсионират я от Института за музикални и хореографски кадри. През сезон 1968/1969 г. е ръководител на балетния състав на  Старозагорската опера. Известно време е репетитор в Софийската опера.

И нещо, което не всички знаят – по покана на Нешка Робева Валя Вербева работи със златните момичета на България в отбора по художествена гимнастика

Заслужил артист през 1966 г. и носителка на Димитровска награда през 1952 г.

Валя Вербева умира на 3 януари 2008 г.


Роли

  • Лиза селянката – „Съперници“ – Паул Хертел;
  • Ваня – „Д-р Охболи“ – Игор Морозов;
  • Тао Хоа – „Червеният мак“ – Райнхолд Глиер;
  • Акробата – „Червеният мак“ – Райнхолд Глиер;
  • Одета – Одилия – „Лебедово езеро“ – Пьотър Чайковски и др.

източник: