Валдемар Датски

роден: 27 октомври 1858 г. в Бернсторф, Дания

починал: 14 януари 1939 г. в Копенхаген, Дания, на 80 г.

погребан в: Роскилска катедрала, Дания

националност: Дания

титла: принц

семейство:

Валдемар Датски (Prince Valdemar of Denmark) е датски принц, свързан с най-новата история на България. На 29 октомври 1886 г. 3. Велико Народно събрание го избира за княз на България, но под натиска на Русия, баща му, крал Кристиян IX, отклонява избора. В следствие на това ВНС избира за княз на България компромисната кандидатура на Фердинанд I.

Биография

Той е син на датския крал Кристиан IX, брат на британската кралица Александра Датска, на гръцкия крал Георгиос I и на руската императрица Мария Фьодоровна. Женен е за френската принцеса Мария Орлеанска, дъщеря на херцога на Шартър и племенничка на формалния наследник на френската корона.

Валдемар Датски е бил кандидат за българския трон още през 1879 г. След абдикирането на княз Александър I Батенберг през 1886 г., на 29 октомври той е избран от Третото Велико народно събрание (ІІІ ВНС) за български княз. Под натиска на руския император Александър III обаче, принц Валдемар се отказва телеграфически от българската корона на 11 ноември. Както заявява съпругата му принцеса Мария, „нищо не би могло да ме накара да отида там“ (в България – б.р.). Продължителното безкняжие, заплашващо суверенитета на България, накарва ВНС да избере за княз компромисната кандидатура на Фердинанд I.

Принц Валдемар има четирима сина – принцовете Оге, Аксел, Ерик и Виго, и една дъщеря – принцеса Маргарита (омъжена за принц Рене Бурбон-Пармски). През първата половина на 20 век той е един от най-уважаваните представители на кралските династии в Европа, наричат го „Вуйчото на кралете“.

източник: уикипедия