Тома Измирлиев

Роден: 9 септември 1895 г. в Кукуш, Османска империя

Починал: 22 ноември 1935 г. в София, България, на 40 г.

Националност: България

Професия: писател, журналист, сатирик

Тома Димитров Измирлиев (псевдоними: Фома Фомич, Гарабед Бедни и други) е български писател хуморист, журналист, сатирик. Той е по-голям брат на големия български поет Христо Смирненски. Член на Българската комунистическа партия от 1921 г.

Биография

Роден е в Кукуш, Македония. Основно училище завършва в родния си град и започва да учи в гимназия в Битоля.

След Междусъюзническата война през 1913 г., заедно с много други македонски бежанци, семейството се премества в София. Постъпва във Военното училище, малко по-късно печели стипендия и заминава за Цариград, където завършва гимназиалното си образование и записва да учи медицина.

Избухналата война прекъсва следването му, той е мобилизиран и заминава на фронта.

След войната работи като чиновник в София. Оказва значително влияние при формиране възгледите на брат си Христо Смирненски.

През 1921 г. става член на БКП и влиза във Военно-техническата комисия на ЦК на БКП.

По време на априлските събития през 1925 г. е преследван от властите и това го принуждава да се засели в Хасково, където живеят родителите на жена му. Тук работи в окръжната сметна палата, едновременно с това създава и редактира вестник „Утринна поща“.

В Хасково излизат и двете негови отпечатани приживе книги. Баща е на преводача Веселин Измирлиев. Почива през 1935 г. Погребан е в София.


Творчество

  • „Премеждия“, сборник с разкази и фейлетони, Хасково, 1930 г.
  • „Смях и злъч“, стихосбирка, Хасково, 1931 г.

източник: уикипедия