Тодор Йончев

роден: 9 декември 1859 г. в Лом, България

починал: 2 ноември 1940 г. в София, България, на 80 г.

националност: България

професия: учител

Тодор Йончев е български учител и общественик. Той е един от основоположниците на съвременното физическо възпитание в България.

Биография

Роден е на 9 декември 1859 г. в гр. Лом. Завършва педагогическото училище във Виена, Австрия през 1881 г., след което се връща в България и става учител по химия и гимнастика в Шумен. През 1888 г. завършва химическия и земеделския отдел на политехниката в Цюрих, Швейцария. След завръщането си в България е бил учител в Садово и София, както и училищен инспектор в Пирдоп. До 1916 г. работи в Министерството на народното просвещение.

През 1890 г. Тодор Влайков и Тодор Йончев основават в Мирково първата българска кооперация – „Мирковско взаимодавно спестовно земеделческо дружество „Орало““.

Тодор Йончев е един от основоположниците на съвременното физическо възпитание в България. Като учител в София през 1895 г. основава първото Гимнастическо дружество „Юнак“. Той е инициатор и за създаването на Съюза на българските гимнастически дружества „Юнак“ през 1898 г. Избран е в управителния съвет на съюза за деловодител.

През 1896 г. е ръководител на българската делегация за Първите олимпийски игри в Атина.

източник: уикипедия