Тодор Скаловски

роден: 21 януари 1909 г. в Тетово, Османска империя

починал: 1 юли 2004 г. в Скопие, Република Македония, на 95 г.

националност: Северна Македония

професия: композитор

Тодор Скаловски (на македонска литературна норма: Тодор Скаловски) е изтъкнат композитор, хоров и симфоничен диригент, педагог и учен академик от Република Македония. Автор е на голям брой инструментални, вокални и сценични композиции, включително на музиката на химна на Република Македония „Денес над Македония“.

Биография

Роден е в положкия град Тетово като Тодор Алексиев Настов Скалов. Син е на търговеца Алексо Настов, по прякор Скала, и Сара Серафимова.

Музикалният му талант е открит от художника Лазар Личеновски. Тодор започва да учи солфеж, мандолина и цигулка при Гиче Бояджиев и Васил Гяконовски-Шпато, а по-късно при военния музикант Леополд Дворжак. Става член на малък оркестър в Тетово, в който свири на мандолина.

През 1926 г. семейство Скалови (Настови) се мести в Скопие. Против волята на родителите си, които го записват в Търговската академия в Скопие, Тодор още в същата 1926 г. се връща в Тетово, завършва гимназия, основава малък оркестър и едновременно учи клавир при руски професор. Лазар Личеновски и Коста Манойлович го препоръчват за Музикалната академия в Белград.

Тодор Скаловски завършва Музикалната академия в Белград, а диригентство учи в консерваторията „Моцартеум“ в Залцбург при професор Вилхелм Фуртвенглер.

Тодор Скаловски е шеф-диригент на новоформираната Македонска филхармония в 1944, както и диригент на първата опера, играна в Македонския народен театър, „Кавалерия рустикана“. През 1954 г. се жени за третата си съпруга – видната оперна певица Мария Мирчов-Скаловска.

Той е един от основоположниците на македонската държавна опера и неин пръв директор. Член е на Македонската академия на науките и изкуствата от 1972 г. Носител е на Ноемврийската награда на Тетово, Октомврийската награда за цялостно творчество, наградата АВНОЮ и други. През 1987 г. е избран за член на Съвета на Социалистическа Република Македония.

Тодор Скаловски е известен с употребата на архаичен фолклор в своите композиции. С употребата на хармония, тонални и модални системи, и лиризма творчеството му прилича на това на Трайко Прокопиев, макар и в някои творби като „Македонско оро“, Скаловски да използва и драматични елементи. Скаловски също така пише и духова музика.

Най-известни творби

  • „Величанија Кирилу и Методију“ („Величания Кирилу и Методию“)
  • „Македонско оро“ („Македонско хоро“)
  • „Македонска хумореска“
  • „Гоце“
  • „Рапсодија 2“ („Рапсодия 2“)
  • „Шарпланинска приспивна“
  • сюитата „Балтепе“