Стефан Черкезов.

роден: 26 април 1937 г. във ВиноградЦарство България

починал: 16 август 1963 г. в Горна Оряховица, Народна република България, на 26 г.

националност: България

професия: лекар

медицина:

  • известен със: спасяването на 47 души от горящ автобус при транспортно произшествие
  • титла: доктор

Стефан Черкезов е български лекар, пожертвал живота си, за да спаси бедстващи хора от горящ автобус.

Биография

Роден е на 26 април 1937 г. в село Виноград, Община Стражица. От 1 януари 1963 г. работи като участъков лекар в село Стрелец.

Със съпругата си Лидия имат дъщеря, която също е лекар.


Героичност

На 15 август 1963 г. става тежка катастрофа между Велико Търново и Горна Оряховица. Автобус, пълен с хора, се удря в камион и избухва пожар. Доктор Черкезов, който се прибира с претъпкания автобус от служебна командировка в Горна Оряховица, е изхвърлен в канавката от взривната вълна. Без да губи време, става и се втурва към горящия автобус, като започва неуморно да измъква хората един по един. Успява да спаси всички 47 души от горящия автобус.

В тези напрегнати часове доктор Стефан Черкезов е облечен с бяла найлонова риза, която буквално се стопява върху тялото му. Косата му също гори – той я изгася с ръце и продължава да се бори за живота на хората.

Когато идва помощ от Горна Оряховица, д-р Черкезов е жестоко обгорял и в много тежко състояние, но не спира да помага. Категорично отказва да се качи в линейка, въпреки че е облян в кръв, а кожата му виси от тялото. Тръгва сам пеша към града.

По пътя го пресреща последната линейка и го откарва в болницата. Когато го свалят в хирургията за животоспасяващите операции, д-р Черкезов казва на лекарите:

Колеги, оставете ме, аз ще умра. Гледайте другите пациенти!

На следващия ден, 16 август 1963 г., д-р Стефан Черкезов почива поради тежките изгаряния, които е получил. Преди да издъхне казва на съпругата си:

Кажи на татко, че не е харчил напразно парите си, за да ме изучи и нека да бъде горд с мене – показах се като истински лекар…


Почит

От 2005 г. в негова чест 15 август е обявен за Ден на спасението в България. Отдава се почит на всички лекари, починали при изпълнение на своя дълг и на пострадалите при всички професии.

Неговото име носят Многопрофилната болница за активно лечение във Велико Търново, улицата във Виноград, на която се намира родната му къща, здравната служба в селото, а на лицевата ѝ страна е поставена паметна плоча.

източник: уикипедия, Паметно