Сергей Корольов

роден: 12 януари 1907 г. в Житомир, Руска империя

починал: 14 януари 1966 г. в Москва, СССР, на 59 г.

националност: СССР

професия: инженер

Сергей Павлович Корольов (на руски: Сергей Павлович Королёв) е съветски учен и конструктор в областта на ракетната и космическата техника.

Той е двукратен герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска премия, академик на Академията на науките на СССР. Считан е за „бащата на съветската космонавтика“.

Сергей Корольов е създателят на съветското стратегическо ракетно оръжие със среден и междуконтинентален обсег и основоположник на практическата космонавтика. Неговите конструкторски разработки в областта на ракетната техника имат изключителна важност за развитието на съветското ракетно въоръжение, а в областта на космонавтиката имат световно значение.

Биография

Сергей Корольов е син на учител по руска литература. Роден на 12 януари 1907 г. в град Житомир, Руска империя, днес град в Северна Украйна. Още от малък проявява изключителен интерес към летателни апарати и на 17 години създава своя първи планер. След като завършва Киевския политехнически институт, Корольов минава на работа в Московския университет и интересът му се променя – вместо да се занимава със самолетостроене, той почва да се занимава с ракетно придвижване – област, която по това време има само теоретични основи.

1915 година постъпва в първа киевска гимназия, 1917 г. е в първи клас Одеска гимназия, а след закриване ѝ получава домашно обучение. От 1921 г. започва активно да участва в различни авиакръжоци. 1924 постъпва в Киевски политехнически институт. Есентта 1926 превежда се в Московският държавен технически университет „Бауман“, или МГТУ „Бауман“

През 1931 г. Корольов основава група за изучаване на реактивно движение – тя по-късно успява да разработи първите съветски ракети с течно гориво – ГРИД-9 и ГРИД-10. През 1933 г. военните поемат групата и заедно с Валентин Глушко създават първия пилотиран летателен апарат с ракетен двигател РП-318 (РакетоПлан).


Гулаг

На 22 юни 1938 г. Корольов е арестуван от агенти на НКВД. Осъден е на 10 години затвор (за участие в троцкистка организация, плод на стара, съществуваща вътрешнопартийна борба в КПСС) и изпратен в ГУЛАГ в Източен Сибир. След няколко месеца делото му е преразгледано и е преместен в т.н. шарашка. Освободен е през 1944 г.


Космонавтика

В края на 1940-те и началото на 1950-те години Корольов работи по междуконтиненталните балистични ракети от Р-1 до Р-7.

На 4 октомври 1957 г. е изстрелян първият в света изкуствен спътник „Спътник-1“, който е изведен в орбита от ракета-носител Р-7.


Памет

В негова чест са наречени:

източник: уикипедия